Petra Lundh utsågs till Sveriges rikspolischef i november 2023.
Petra Lundh utsågs till Sveriges rikspolischef i november 2023. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

Allt om Petra Lundh: Utbildning, familj och tidigare uppdrag

Petra Lundh är Sveriges rikspolischef. Men vad vet du egentligen om juristen, som innan det nuvarande uppdraget var riksåklagare? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Petra Lundh.


Petra Lundh ålder – hur gammal är hon?

Petra Lundh föddes den 21 oktober 1963, vilket innebär att hon fyller 61 år under hösten 2024.

Kommer Petra Lundh från Kristianstad?

Petra Lundh är född och uppvuxen i Kristianstad i Skåne. 

Petra Lundh familj – har hon syskon?

Petra Lundh var ett av tre syskon. I en intervju med DN har hon beskrivit hur hon, som liten, tog kommando över hennes lillebror och hans kompisars lekar. 

– Mamma har berättat hur jag ville strukturera upp deras lekar. Så in absurdum att de tröttnade innan leken hann börja. Det där har jag senare fått lära mig att göra lite avkall på.

Petra Lundh utbildning – är hon jurist?

Petra Lundh, som först tänkt att bli lärare, är utbildad jurist. På Advokatsamfundets hemsida har hon beskrivit sin utbildning och yrkesbana:

"Jag hamnade på juristutbildningen mer eller mindre av en slump och hade inte några planer på karriär eller chefskap, men det ena har gett det andra. Notarietiden tillbringade jag vid Stockholms tingsrätt i slutet av 1980-talet och den följdes av domarutbildning i Svea hovrätt."

Var Petra Lundh riksåklagare? 

År 2018 blev Petra Lundh utsedd till riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten. Hon blev därmed Sveriges första kvinnliga riksåklagare.

– Riksåklagare är ett uppdrag man inte vill eller kan säga nej till. Det är ett otroligt förtroende, sa hon till Advokaten då.

Dessförinnan var Lundh bland annat lagman i Södertörns tingsrätt. 

När blev Petra Lundh rikspolischef?

Den 17 november 2023 stod det klart att Petra Lundh skulle efterträda Anders Thornberg som Sveriges rikspolishcef. 

– Jag är glad och hedrad över det här förtroendet som jag har fått, men faktum är att säga ja till det är ett av de svåraste beslut som jag har tagit i min karriär, uppgav hon under en pressträff då.

– Skälen till det är två: för det första är det ett mycket stort, svårt och komplext uppdrag och måste vara ett av de absolut mest utmanande uppdragen i svensk statsförvaltning. För det andra har jag nyligen blivit hovrättspresident, fortsatte hon. 

Lundh tillträder sin tjänst den 1 december 2023.

Anders Thornberg avgår som rikspolischef – blir landshövdingAnders Thornberg avgår som rikspolischef – blir landshövding

Petra Lundh make – är hon gift?

Petra Lundh är gift. Hennes make, som även han är jurist, heter Lars-Gunnar, enligt Advokaten

Har Petra Lundh barn?

Petra Lundh och maken Lars-Gunnar har fyra barn. Deras första barn, dottern Fanny, drabbades av hjärtstillestånd i samband med födseln. 

– Det tog nog tio minuter att få igång hennes hjärta, men ingen vet hur länge hon hade haft hjärtstillestånd innan hon kom ut. Så Fanny har en grav cp-skada, på grund av syrebrist, som påverkar båda armar och ben. Hon ser dåligt, kan inte äta, har inget tal eller sätt att kommunicera. Hon behöver hjälp med allt, har Lundh tidigare sagt till Dagens industri

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!