Byggnader skadades och en brun betsörja spreds över området på Örtofta sockerbruk norr om Lund efter en explosion i en ångpanna tidigt i lördags morse.
Byggnader skadades och en brun betsörja spreds över området på Örtofta sockerbruk norr om Lund efter en explosion i en ångpanna tidigt i lördags morse. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sockerproduktion stoppad i hela landet

All sockerproduktion i hela landet står still efter helgens explosion på sockerbruket i Örtofta mellan Eslöv och Lund. Efter olyckan blir tonvis med sockerbetor liggande på skånska åkrar, rapporterar Sydsvenskan.


Vid explosionen på Nordic Sugar i lördags morse sprängdes både panna och delar av byggnaden i luften. Bruket var i full gång eftersom det är skördetid för sockerbetor och explosionen ledde till att delar av byggnaden, bland annat tegel, spreds över området i närheten, över väg och järnväg.

Ingen person kom till skada, men tågtrafiken fick stoppas tillfälligt och dras fortsatt med störningar.

Räddningstjänsten har bedömt att explosionen troligen har med högtryck och ånga att göra, kanske en panna. Klart är att det drabbar all sockerproduktion i hela landet på obestämd tid, uppger Nordic Sugars vd Johan Neikell till tidningen.

— Hur länge stoppet kommer att pågå är väldigt svårt att säga i nuläget. Vi håller på att successivt inspektera och se hur stora skadorna är, så att vi gör det på ett säkert sätt.

Det ska enligt vd:n dock inte vara risk för någon svensk sockerbrist lagom till jul.

TT
/
Jul
/
Senaste nytt

Sju ungdomar åtalas för upplopp i Rosengård

Ny lag för A-traktorer kan ge 1 000 kronor i böter – gäller från och med i dag

Mellan 1 december och 31 december är det krav på vinterdäck på bilen. Från och med i år gäller det även A-traktorer.

Spotify lämnar Uruguay

Spotify har beslutat att lämna Uruguay från och med 1 januari och förväntas ha avvecklat sin verksamhet helt i februari.

Gaza: Fem frågor om vapenvilan

Vapenvilan har upphört mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Den höll i precis en vecka.

Från diktatorns dödspatrull till tyskt fängelse

En man döms till livstids fängelse i Tyskland – för att ha varit del av den tidigare diktatorn Yahya Jammehs dödliga förföljelse av meningsmotståndare i Gambia.

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

Den dömda polismördaren Jackie Arklöv fick tidigare i år sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu har han ansökt om förflyttning till en anstalt med lägre säkerhetsklass.