Utsläppet gick inte att bekämpa, enligt Kustbevakningen. Arkivbild.
Utsläppet gick inte att bekämpa, enligt Kustbevakningen. Arkivbild. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Palmoljeutsläpp utanför Skåne – kapten döms

Befälhavaren på ett tankfartyg, flaggat i Bangladesh, har dömts till 50 dagsböter sedan fartyget släppt ut palmolja utanför Skanör-Falsterbo.


Utsläppet skedde i samband med att fartyget rengjorde sina tankar och upptäcktes förra måndagen av Kustbevakningens övervakningsflyg. Det var åtta kvadratkilometer stort, motsvarande 1 200 fotbollsplaner, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det är enligt internationella regelverk tillåtet att släppa ut palmolja i samband med tankrengöring såvida det sker enligt vissa föreskrifter. Men i det här fallet bröt fartyget mot samtliga.

Utsläppet gick inte att bekämpa, enligt Kustbevakningen.

Befälhavarens dagsböter uppgick till 37 000 kronor.

TT
Senaste nytt

Förskolor i utsatta områden behöver utvecklas

Dom: Tyskland måste genast minska utsläpp

Tyska regeringen måste omedelbart vidta åtgärder för utsläppsminskningar, enligt en dom i kammarrätten i Berlin-Brandenburg. Det rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Altman efter comebacken: "Extremt tacksam"

Han petades som vd men gjorde comeback bara dagar senare. Nu vänder sig Open AI:s vd Sam Altman till medarbetarna i ett öppet brev på företagets hemsida.

C: Hårdare straff för bedrägerier mot äldre

Centerpartiet vill se hårdare straff för bedrägerier mot äldre och särskilt utsatta personer. Sjunker du så lågt att du lurar av äldre människor sina besparingar. Då ska du sitta bakom lås och bom, säger partiledaren Muharrem Demirok.

Återstart av Ringhals 4 skjuts upp

Ringhals 4 ligger nere sedan natten till onsdag. Och nu skjuts återstarten upp till lördag kväll, säger Anna Collin på Ringhals presstjänst.

Kurskollaps för Dr Martens

1 timme sedan
Den brittiska skotillverkaren Dr Martens aktie rasar på Londonbörsen efter sänkta prognoser både för i år och nästa år från bolagsledningen.