Bedrägeriförsöken ökar under jultider.
Bedrägeriförsöken ökar under jultider. - Foto: Caisa Rasmussen/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Polisens tips: Så handskas du med bluff-sms och bedrägerier

Bedrägeriförsök via sms blir allt vanligare i jultider. Nu försöker polisen åtgärda de så kallade bluff-sms:en och har gått ut med ett tips till de som misstänker att de blir utsatta för bedrägeriförsök.


I takt med att julens intågande beställer allt fler paket och julklappar via nätet. Postnord gick inför Black Friday ut med en varning för fler bedrägeriförsök via sms, vilket Nyheter24 tidigare skrivit om. Nu har polisen gått ut med tips på hur den som blir utsatt för bedrägeri kan anmäla detta.

Polisen hoppas att deras nya satsning ska minska bedrägerierna, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om. 

Hävdar sig vara från Postnord, Bank-ID eller låneföretag

Bluff-sms:en hävdar sig ofta vara från Postnord, Bank-ID eller låneföretag. Sms:en kan handla om paket som inte levererats, inlogg som behöver förnyas eller falska beviljade lån. De ber ofta mottagaren att logga in på Bank-ID eller ringa ett nummer. 

– Det är oftast början på ett bedrägeri eller så kallade åldringsbrott, säger Anna-Karin Kjellgren som är  brottsförebyggare på bedrägerisektionen Polisregion Väst, till Göteborgs-Posten.

Så gör du för att bli av med bluff-sms:en

Polisen uppmuntrar de som misstänker att de blir utsatta för ett bedrägeriförsök att vidarebefordra bluff-sms:et till numret 7726. Då görs teleoperatörer medvetna om vilka nummer som försöker lura människor på pengar och kan på så sätt blockera ytterligare utskick. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!