Leksaker bakom staketet runt trädgården där den nu sjuåriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.
Leksaker bakom staketet runt trädgården där den nu sjuåriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Eslöv granskas – efter fall med förgiftad flicka

Den då sexåriga flickan var iskall och hennes magsäck var förstörd av ättika när hon dök upp på barnakuten i Lund natten till julafton förra året. Nu inleder Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en tillsyn av Eslövs kommun, rapporterar P4 Malmöhus.


Tidigare har Ivo uppgett att ärendet ska granskas för att eventuellt fatta beslut om en tillsyn ska inledas – och nu är beslutet taget.

Närmare bestämt gäller tillsynen kommunens socialnämnd. Myndigheten ska särskilt undersöka hur nämnden tagit sig an orosanmälan, skyddsbedömning, förhandsbedömning och utredning av barnärende, rapporterar radion.

Socialtjänsten har tidigare larmats flera gånger om att något inte stod rätt till i familjen – men inget hände, enligt en tidigare granskning av HD och Sydsvenskan. Flera olika samhällsinstanser och en privatperson ska vid minst fyra tillfällen ha slagit larm till socialtjänsten i den skånska kommunen.

En frilansande socialsekreterare – som hösten 2022 blev överbelastad med 20 ärenden – anlitades för att hantera de orosanmälningar som kommit in gällande flickan.

Men anteckningar om flickans fall hamnade i ett postfack i Eslövs kommunhus bara dagar innan flickan, natten mot julafton förra året, togs till sjukhuset.

Jörgen Larsson, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Eslöv har tidigare uppgett för TT att kontakt funnits mellan skola och föräldrar, trots att flickan hölls hemma från förskoleklass.

— Och man har jobbat med olika insatser för att kunna lösa det. Vi har gjort allt vi kan, sade han till TT för en dryg vecka sedan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Nytt robottest från Nordkorea mot Japan

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen väntas vända upp

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ser ut att vända upp efter fredagens nedgång, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 22 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

1 timme sedan
Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.