Spotify skär ner personalstyrkan med 17 procent.
Spotify skär ner personalstyrkan med 17 procent. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / Patrick Semansky

Spotify sparkar personal – så många får lämna

Streamingtjänsten Spotify drar ned personalstyrkan, meddelar vd:n och medgrundaren Daniel Ek i ett brev till de anställda, skriver TT.


Spotify minskar personalstyrkan

Daniel Ek har i ett brev till de anställda meddelat att bolaget kommer att minska sin personalstyrka med 17 procent, vilket enligt Aftonbladet innebär att 1500 anställda förlorar sina jobb. Nedskärningarna berör alla delar av bolaget.

Ek betonade svårigheten med beslutet och uttryckte sitt beklagande över att många begåvade och hårt arbetande personer kommer att påverkas.

Trots att Spotify nyligen rapporterat starka delårsrapporter och lyckats locka till sig fler abonnenter än förväntat, understryker Ek att det finns ett stort gap mellan företagets finansiella mål och dess operativa kostnader. Han påpekar att även om produktiviteten ökat med stora resurser, har effektiviteten varit otillräcklig.

"Vi har varit mer produktiva, men mindre effektiva. Vi måste vara både och", skriver Ek.

De berörda anställda kommer att informeras direkt av Spotifys personalavdelning, med inbjudan till samtal. Ek har även nämnt att de som påverkas av nedskärningen kommer att erbjudas ett genomsnitt på fem månadslöner i avgångsvederlag, beroende på deras anställningstid.

Tidigare nedskärningar

Denna senaste åtgärd är inte den första av sitt slag för Spotify. Tidigare under 2023 genomförde företaget två separata nedskärningar: En i början av året där 600 medarbetare sades upp och en annan i juni med ytterligare 200 uppsägningar, enligt SVT.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!