En dement person fick ingen mat under hemtjänstens omorganisation.
En dement person fick ingen mat under hemtjänstens omorganisation. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Johan Nilsson/TT

Dement person fick ingen mat – vårdas med livshotande skador

En äldre dement person tackade nej till hembesök av hemtjänsten, vilket resulterade i näringsbrist. Personen vårdas ännu på sjukhus och det är oklart om hen kommer överleva.


En äldre person med demens valde att upprepade gånger tacka nej till hemtjänstens besök i dennes bostad i Göteborg. Samtidigt som försök att besöka mannen gjordes genomgick företaget en omorganisation vilket resulterade i att personen inte fick i sig tillräckligt med mat, vilket inte uppmärksammades. 

Dement person fick ingen mat – riskerar att dö

Det hela resulterade i att personen drabbades av näringsbrist och njursvikt till följd av uteblivet matintag. Efter att det uppmärksammades behövde hen uppsöka vård och i en lex Sarah-anmälan, som Nyheter24 tagit del av, orsakades händelsen av att den ordinarie personalen inte varit närvarande, utan istället har ny personal utan vetskap om sjukdomsbilden försökt komma hem till personen, utan framgång. 

Personen vårdas fortfarande på sjukhus för skadorna hen ådrog sig. Enligt nyhetsbyrån Siren är det ännu oklart om personen ens kommer överleva händelsen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!