Ett barn dog i samband med en hemförlossning. Arkivbild.
Ett barn dog i samband med en hemförlossning. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Barn dog i samband med hemförlossning

Ett barn avled i samband med en hemförlossning i Stockholmsområdet, rapporterar Dagens Nyheter. Förlossningen inleddes i hemmet, men kvinnan kom senare in till Södertälje sjukhus där det gjordes ett akut kejsarsnitt.


Hemförlossningen var planerad men den gick inte framåt och då kom kvinnan in till sjukhuset.

— Det gjordes ett akut kejsarsnitt, men barnet överlevde inte, säger Maria Hedström, vårdchef vid Södertälje BB till tidningen.

Sjukhuset har inlett en så kallad händelseanalys och den gäller enbart det som skett på sjukhuset där man inte tar ansvar för det som skett i hemmet. Den aktuella hemförlossningen var arrangerad privat och så kallade hembarnmorskor, som anlitats privat, var behjälpliga vid födseln, enligt DN.

Södertälje sjukhus har ännu inte bestämt om fallet ska lex Maria-anmälas vilket sker om en vårdinrättningen gör bedömningen att man orsakat något som gått fel.

Andra barnet som dör vid hemförlossning i år i Stockholm

Det är andra gången i år som ett barn i Stockholmsområdet avlider i samband med en hemförlossning. I april fördes ett nyfött barn till Karolinska i Solna. Barnet led av svår syrebrist och avled. Det fallet har anmälts enligt lex Maria.

Det är ytterst få födslar som sker i hemmet. Det handlar om en till två promille av det totala antalet som förra året var 104 000.

TT
/
Senaste nytt

Chattade med döda gängledare före mord på mamma

Boven bakom magsjukedramat på skola hittad

En skola i Skövde kommun fick stänga under fredagen sedan nästan 100 personer – 80 elever och 14 lärare – drabbats av magsjuka. Efter provtagning och analys har nu boven identifierats: vinterkräksjuka, rapporterar P4 Skaraborg.

Klassiska bryggeriet hånar svenskarna – med ny ölsort

En ny öl landar snart på Systembolagets hyllor. Den nya ölen driver med svenskars engelskakunskaper, och i ett pressmeddelande skriver bryggeriet att "Sverige är ett litet land med stort självförtroende".

Na-kd smygändrar villkoren – så vilseleds kunderna

Klädjätten Na-kd har ändrat sin returpolicy i smyg. Nu riskerar många kunder att se sin chans till återbetalning brinna inne, medans företaget bara får mer pengar rätt ner i fickan.

Man misstänks ha mördats i lägenhet på Hisingen

En man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för att ha mördat en medelålderns man på Hisingen i Göteborg.

Polisen i Sundsvall rapporterar om trafikolycka

"Sundsvall, trafikolycka på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.