När blir det vintertid?
När blir det vintertid? - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Torstein Bøe/NTB/TT

Vintertid 2024: När är det dags att ställa om klockan?

När blir det vintertid, vad är skillnaden mellan vintertid och normaltid och åt vilket håll vrider man egentligen klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.


Är vintertid och normaltid samma sak?

Ja, vintertid är samma sak som normaltid. Det senare hade vi året om fram till 1980, vilket var det år då vi började alternera mellan sommar- och vintertid. 

Det dröjde fram till 1996 innan EU-kommissionen fattade beslut om att införa en gemensam standard för samtliga länder inom just EU. 

När blir det vintertid 2024?

Men när blir det vintertid 2024 då, kanske du undrar? Jo, det är dags att ställa om klockan natten mellan lördagen den 26 oktober och söndagen den 27 oktober. 

Mer specifikt ställer vi om till vintertid klockan 03.00.

Vintersolstånd: När blir det ljusare? Tid och datum

Ställa om klockan till vintertid – vrider man framåt eller bakåt?

Blir du alltid osäker på vilket håll du ska vrida klockan när det är dags att ställa om till vintertid? Då finns det en enkel, men ack så hjälpsam minnesregel.

Föreställ dig hur du, i samband med att vintern är i antågande, ställer tillbaka utemöblerna och grillen i förrådet. På samma sätt ställer vi tillbaka klockan när det blir vintertid. 

Principen är förstås densamma när vi ställer om till sommartid: då ställer vi fram klockan, på samma sätt som vi ställer fram utemöblerna och grillen.

När måste man ha vinterdäck? Regler, mönsterdjup och böter

Senaste nytt

Domare nekar Trump på valsedel i Illinois

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

1 timme sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

3 timmar sedan
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

3 timmar sedan
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Ett flertal personer har skadats mycket allvarligt efter en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Många döda i båtolycka utanför Senegal

igår 22:44
Fler än 20 kroppar har hämtats ur havet vid norra Senegal efter att en migrantbåt på väg mot Europa sjönk, meddelar en regional guvernör.