Delar av LKAB:s gruva i Malmberget har utrymts. Arkivbild.
Delar av LKAB:s gruva i Malmberget har utrymts. Arkivbild. - Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Gruvan i Malmberget utryms efter flera skalv

Delar av LKAB:s gruva i Malmberget har utrymts sedan flera kraftiga skalv inträffat i området, rapporterar Norrbottens-Kuriren.


"Ett flertal seismiska händelser har skett på Fabian liggvägg i Malmberget där den största händelsen hade en preliminär magnitud på 1,42 enligt den lokala skalan", skriver LKAB på sin hemsida.

Skalven började strax efter klockan halv tio på fredagsförmiddagen, enligt gruvjätten.

Flera boende i området uppger för Norrbottens-Kuriren att de kände av skakningarna.

— Jag tittade ut genom fönstret och undrade vad det kunde vara. Det var flera skalv och golvet darrade, säger en person till tidningen.

TT
Senaste nytt

Bopriserna stiger: "Stapplande uppgång"

Kommission: Inget sabotage av Estonias bogramp

Det finns inga belägg för att Estonias haveri orsakades av ett sabotage av bogrampen. Det fastslår nu Haverikommissionen, rapporterar Sveriges Radio.

Diplomatbil lämnades kvar på tågspår

En minibuss med diplomatskyltar har under natten mot söndagen lämnats kvar på ett tågspår i centrala Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Sverige deltar när Nato vässar försvaret i norr

Natoövningen Nordic Response kan bli den första där Sverige deltar som Natoland. Där övas Natos nya försvarsplan för norra Norden.

Hon hjälper Gazas kvinnor föda – via Whatsapp

1 timme sedan
Kvinnor tvingas föda barn i tält utan bedövning – och många förblöder. Kriget i Gaza har varit förödande för förlossningsvården. Organisationen Safe Birth in Palestine Project hjälper gravida och födande kvinnor med videorådgivning. Jag ska inte skönmåla, det är fruktansvärt, säger grundaren Ferhan Güloglu.

Tre till sjukhus efter brand i Bengtsfors

1 timme sedan
Tre personer skadades, varav en allvarligt, i en brand i Bengtsfors kommun under natten till söndagen, rapporterar Nya Wermlands-tidningen.