Hur firar man lucia på anstalten Kumla? Bilderna är genrebilder.
Hur firar man lucia på anstalten Kumla? Bilderna är genrebilder. - Foto: Anders Wiklund/TT, Fredrik Persson/TT och Pexels

Så firar fångarna på Kumla lucia: "Vi kommer att servera..."

Lucia firas den 13 december, men inte bara av människor ute i det fria. Även de intagna på Kumla, en anstalt i den högsta säkerhetsklassen, uppmärksammar högtiden.


Högtider firas inte bara av personer ute i det fria, utan även runtom på Sveriges anstalter. Anstalten Kumla, som har 529 platser i säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassen, är inget undantag.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur de intagna på Kumla firar jul och hur midsommarafton kan se ut för fångarna på Kumla

Men hur är det då med lucia?

Lucia på anstalten Kumla 

För Nyheter24 berättar Sofie Bragesjö, kriminalvårdsinspektör vid anstalten Kumla, att det inte blir något luciatåg. Men högtiden går heller inte obemärkt förbi.

– Vi kommer att ha lite luciafirande på lärcentrum. Julbio kör vi redan nu under hela december som alla intagna får gå på.

Anstalten Kumla ligger i utkanten av orten Kumla i Närke. Foto: Per Knutsson/TT

Det blir ingen särskild mat på menyn dagen till ära, men de intagna får, som så många andra svenskar den 13 december, andra godsaker.

– Vi kommer att servera de intagna lussefika på avdelningarna, säger Bragesjö. 

Så firas lucia på kvinnoanstalten Hinseberg

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!