Hur firar man midsommar på anstalten Kumla?
Hur firar man midsommar på anstalten Kumla? - Foto: Fredrik Persson/TT och Ulf Palm/TT

Så firar brottslingarna på Kumla midsommar: "Erbjuds att..."

Midsommarafton närmar sig med stormsteg och många ser fram emot ett traditionellt firande med midsommarstång och trevlig sommarmat. Men hur ser egentligen firandet ut på den ökända anstalten Kumla? Nyheter24 frågade kriminalvårdsinspektören Martin Lindvall.


Många svenskar har börjat planera årets midsommarfirande: vilka rätter som det ska bjudas på, vem som ska inhandla den traditionsenliga nubben och vad man ska leka för lekar. Här kan du läsa om 5 roliga lekar till midsommar.

Men hur ser egentligen planerna ut för de som är intagna vid anstalten Kumla? 

Hur firar man midsommar på Kumla?

För Nyheter24 berättar kriminalvårdsinspektören Martin Lindvall att det inte blir något traditionsenligt firande bakom murarna på Kumla. 

Någon midsommarstång kommer till exempel inte att resas, men däremot finns möjlighet att laga midsommarmat.

– Flera avdelningar erbjuds att tillaga sin mat själva i form av självförvaltning samt ”matkasse”. Självförvaltning bygger på att klienter på utsedda avdelningar bland annat ansvarar för budget, planering av matsedel, matlagning, städning och i samarbete med kriminalvårdare gör beställningar av råvaror. I detta ingår också att planera sina inköp så klienterna på de avdelningarna kan fira högtider om så önskas. 

Foto: Fredrik Persson/TT

Men vad innebär då en matkasse?

– En matkasse är att jämföra med de matkassar man kan köpa på utsidan där råvaror skickas ut med tillhörande recept eller förslag på maträtter, endast någon eller några måltider i veckan och då framförallt över helg och helgdagar, säger Lindvall och fortsätter:

– Detta erbjuds på flera avdelningar på anstalten som inte är anpassade för storskalig självförvaltning men där intresset finns hos de intagna och det av säkerhetsskäl bedömts möjligt att ha en sådan aktivitet.

Här kan du läsa om hur fångarna på Kumla firar jul.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!