En populär restaurang ska sluta med sitt julbord.
En populär restaurang ska sluta med sitt julbord. - Foto: Leif R Jansson/TT/Anders Wiklund/TT

Populär restaurang ska sluta servera julbord: “Årets största frosseri”

​Elaine Asp driver en populär restaurang som varje år serverar läckra julbord. Mycket av köttet som serveras har Asp själv fött upp, slaktat och tillagat. Men i år är sista gången restaurangen ordar ett julbord.


Elaine Asp driver en populär restaurang i Myrviken i Jämtland. Restaurangen har som tradition att i juletider servera ett härligt julbord till alla gäster och har hittills hunnit med cirka 170 stycken.

Man hade 0,38 gram kokain på restaurang – döms till 120 000 kronor i böter

Vill minska restaurangens svinn

Men årets julbord kommer att bli det sista som restaurangen serverar, vilket även P4 Jämtland rapporterat om.

Elaine Asp jobbar inte bara som krögare utan även som bonde och jägare. Hon skjuter och slaktar många av djuren till julbordet själv.

Men anledningen till att det inte kommer bli några fler julbord är att Elaine Asp vill minska på restaurangens svinn.

Populära sushikedjan stänger för gott – efter stor förlust

Bidrar till årets största frosseri

Hon tycker även att det är jobbigt att slakta djuren som hon vet ska bli mat på julbordet, eftersom mycket av köttet bara slängs bort.

– Det ligger både tid, omsorg och kärlek bakom varje djur som växer upp. Djur som man dagligen gör sitt yttersta för, ser till att de har bra beten, friskt vatten och fina marker att vistas på. För att sedan så skonsamt och respektfullt som möjligt slakta dem för att de ska bli till rena, äkta och fantastiska råvaror, säger Elaine Asp till Nyheter24 och fortsätter:

– Att dessa produkter och råvaror sedan sätts på julbordet för att bidra till årets största frosseri både för ögon och magar gör att en hel del av de djuren vi lagt ner så mycket tid och kärlek på slutligen skrapas från tallrikar och ner i hinken till hönorna.

Elaine Asp menar att julbord uppmuntrar folk till att ta mer än vad de orkar äta, trots att man är fri att ta hur många gånger man vill. Därför kommer restaurangen inte längre ha julbord.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!