Receptet på essensen till julmust är topphemligt.
Receptet på essensen till julmust är topphemligt. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Här förvaras det topphemliga julmustreceptet: "Inlåst"

I juletider är det många som avnjuter både ett och två glas julmust. Men visste du att receptet till drycken är topphemligt och förvaras i ett kassaskåp i Örebro?


På familjeföretaget AB Roberts, som grundades 1910 i Örebro, finns en av Sveriges bäst bevarade hemligheter: receptet på essensen till julmust, vilken köps av 98 procent av julmusttillverkarna.

– Det ligger inlåst i ett kassaskåp i en gammal läderbunden pärm där de handskrivna sidorna börjar gulna, säger David Roberts, som utgör den sjätte generationen att driva bolaget, till Expressen.

Om detta exemplar av receptet skulle förstöras finns en kopia på annan plats och bägge två är nedskrivna på papper för att undvika cybersäkerhetshot. 

– I dag är det bara jag, mamma Bodil och morfar Göran som känner till hela receptet, konstaterar David Roberts. 

Vad är egentligen skillnaden mellan julmust och påskmust?

Coca-Cola-anställd kom på besök till AB Roberts

När julen närmar sig tappar läskjätten Coca-Cola en del av sin försäljning i Sverige och anledningen stavas just julmust.

– Det kom en kille från Coca-Colas huvudkontor i Atlanta som besökte oss för länge sen. Han kom hit och var glad och bad att få se produktionen. Då var det stopp, berättar David Roberts för Expressen

För inte ens de drygt 13 anställda på Örebro-företaget vet nämligen hur produktionen av essensen ser ut i sin helhet. 

Vad är skillnaden mellan Apotekarnes och Nygårda julmust?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!