Höjda straff för brott som innefattar vapen och explosiva varor.
Höjda straff för brott som innefattar vapen och explosiva varor. - Foto: Niklas Luks/TT, Jessica Gow/TT & Jonas Ekströmer/TT.

Så skärps vapenbrottslagarna 2024

Brott som innefattar vapen och explosiva varor kommer att straffas med längre fängelsetid. De nya straffen kommer att gälla från och med den 1:a januari 2024.


2024 kommer att inledas med flera förändringar: skärpta straff, lägre skatter och billigare dieselfinns är några saker som kommer bli verklighet nästa år. Ett av de skärpta straffen kommer att gälla skjutvapen och explosiva varor. I propositionen från Justitiedepartementet går det att läsa att detta är i syfte att "markera allvaret" av brott som innefattar skjutningar och sprängningar.

Lagarna som kommer att förändras är lagarna om straffen för de allvarligare formerna av vapenbrott, brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, vapensmuggling och smuggling av explosiva varor.

Minimistraffet för grovt vapenbrott dubbleras

Under 2023 låg minimistraffet för grovt vapenbrott på två år i fängelse. Detta straff dubblas och kommer att innebära 4 år från och med den 1:a januari 2024. Maxstraffet för grovt vapenbrott höjs från fyra till sju år. Samtidigt höjs straffet för normalgradsbrott från fängelse i tre år till fängelse i fem år. 

Tidigare har brott som kategoriseras som "synnerligen grova" som minst gett ett straff på fyra år i fängelse och som mest sju år i fängelse. Från och med starten på 2024 kommer dessa typer av brott att straffas med minst sex år i fängelse och högst tio år.

Källa: Regeringskansliet

Läs mer om vilka nya lagar som kommer 2024:

Ny lag för ordningsvakter

Ny lag om att kroppsvisitera utlänningar

Vistelseförbud för kriminella

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!