Den 14 maj förra året sköts en 19-årig man ihjäl i Landskrona. Åklagarna tror att han inte var det tilltänkta mordoffret. Arkivbild.
Den 14 maj förra året sköts en 19-årig man ihjäl i Landskrona. Åklagarna tror att han inte var det tilltänkta mordoffret. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

19-åring sköts av misstag – livstids fängelse

Dödsskjutningen i Landskrona i maj förra året var ett förväxlingsmord, konstaterar Lunds tingsrätt. En 19-årig man döms till livstids fängelse för att ha dödat en tonåring som snart skulle ta studenten.


19-åringen var på rymmen från ett Sis-hem och efter mordet ringde han personal på hemmet och uttryckte sig i förtäckta ordalag med anspelning på mordet. Han sade att han hade varit på "festen", men att "fel person kom på festen". Han sade också att han var bekymrad över en burk Red Bull som han hade druckit ur och sedan glömt kvar.

Dna-spår från 19-åringen på den kvarglömda burken bidrar nu till att han fälls för mord.

Mordoffret, en 19-årig man, satt i en bil utanför en livsmedelsbutik när han träffades av det första skottet. Han försökte fly, men hann bara några meter bort från bilen innan han sköts med ytterligare flera skott.

Åklagarna tror att det var en felskjutning.

— Han har tidigare varit ostraffad och var, som det beskrivits under rättegången, en fotbollskille som förmodligen inte varit det tilltänkta offret, säger Linus Westerberg, en av de båda åklagare som drivit målet.

Mördaren kom till platsen på elcykel iförd munskydd. Ett stort antal personer blev vittnen till händelsen, bland annat från en fullsatt uteservering alldeles i närheten av mordplatsen.

En 21-årig man döms till sju års fängelse för medhjälp till mord, bland annat eftersom han låtit 19-åringen bo hemma hos sig och att elcykeln som användes vid brottet senare hittades hemma hos 21-åringen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!