Vid klockan 16 på fredagen var E22 helt öppen igen.
Vid klockan 16 på fredagen var E22 helt öppen igen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Efter trafikkaoset – E22 helt öppen igen

Efter trafikkaoset på E22 i Skåne är vägen nu helt öppen igen, meddelar Trafikverket.


Vägen öppnade i södergående riktning, mot Hörby, vid klockan 15 på fredagen och en timme senare också i norrgående riktning mot Kristianstad. På en sträcka är hastigheten nedsatt till 70 kilometer i timmen eftersom Trafikverket inte har hunnit laga mitträcket som klipptes upp under räddningsarbetet på alla ställen.

— Man sätter ned hastigheten för att undvika mötesolyckor, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Runt 1 000 fordon fastnade i snökaoset på E22 mellan Hörby och Kristianstad under onsdagen och torsdagen. Inga bilar har stått kvar på sträckan sedan bärgningsarbetet avslutades sent på torsdagskvällen, men prognosen för när vägen skulle öppnade för trafik igen flyttades flera gånger.

Ett stort antal lastbilar satt fast på E22 vid Linderöd till sent på torsdagskvällen, då bärgningen var klar.

Förseningarna har berott på att de uppklippta mitträcket som senare konstaterades ha mycket större skador än befarat, vilket resulterade i att man behövde gräva ned nya betongfundament.

— Det är ett hundratal uppklippta hål i mitträcket som måste markeras upp. Dels för att vi ska se var vi behöver göra reparationsarbete, dels för att varna bilister. Detta har tagit längre tid än vi trodde, säger myndighetens presschef Bengt Olsson till Dagens Nyheter.

Beskrivningar av kaos, av lastbilar och personbilar som fastnat med passagerare som blev kvar i många timmar, av snödrev och hektiskt räddningsarbete avlöste varandra under det hektiska dygnet.

Några personer behövde hämtas med ambulans och många av dem som fick hjälp beskrevs som frusna, hungriga och trötta.

Hemvärnet och polisen på plats med bandvagn vid Ekerödsrasten på E22.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!