Det har varit minusgrader på alla SMHI.s mätstationer två dygn i rad. Arkivbild.
Det har varit minusgrader på alla SMHI.s mätstationer två dygn i rad. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt iskallt – men då vänder det

Kölden har gripit tag om hela Sverige. SMHI har uppmätt det andra isdygnet på raken. Men håll ut – i veckan väntas plusgrader.


Från norr till söder, på samtliga SMHI:s mätstationer, hade det fram till 19.00 på lördagen varit minusgrader två dygn i rad. Med meteorologiska termer kallas det för isdygn.

Lägst temperatur har det senaste dygnet uppmätts i Älvsbyn, som har haft 33,4 minusgrader. Högst temperatur har det varit i Skillinge i sydöstra Skåne med 1,2 minusgrader.

— Moln spelar in och gör att det inte blir fullt lika kallt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Senast Sverige hade isdygn var vintern 2021. Då var det fyra isdygn i rad. Men det är tveksamt om det kommer att bli lika många nu. Redan på måndag ser temperaturerna ut att stiga.

— Måndag kväll ser temperaturerna ut att kunna gå upp på ett par tre grader på plussidan när mildare luft letar sig in över Norrland, säger Linus Karlsson.

Den milda luften kommer in från Atlanten och rör sig sedan söderut över landet. På torsdagen räknar SMHI med plusgrader även i Götaland och Svealand.

Hur länge håller det mildare vädret i sig?

— Som läget ser ut just nu så kommer vi till veckoslutet nästa vecka återigen att se lite kallare luft. Prognosen pekar på tillbaka till allmänt minusgrader, med 0-5 minus i söder och ner mot 10-15 minusgrader längst i norr. Men det är inte riktigt samma kalla luft som vi har sett nu, säger Linus Karlsson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!