De intagna på Sveriges 46 anstalter tillverkar flera produkter.
De intagna på Sveriges 46 anstalter tillverkar flera produkter. - Foto: Kriminalvården och Caisa Rasmussen/TT

Här är produkterna som tillverkas i svenska fängelser

Tusentals intagna på svenska anstalter ägnar sig åt sysselsättning när de avtjänar sina straff. GP har kikat närmare på de produkter som tillverkas av svenska fångar.


Kriminalvården har som mål att 85 procent av de intagna på Sveriges 46 anstalter ska sysselsättas. 

Under år 2022 var det 13 000 fångar som totalt ägnade 6,3 miljoner timmar åt just sysselsättning och många gånger rör det sig om produktion av olika typer av föremål, rapporterar GP.

På sajten krimprod.se finns några av de produkter som intagna tillverkat, däribland hundkoppel, väskor, jakttorn, sängar, trädgårdsgrupper och badrumshyllor. En av de bästsäljande produkterna är trälådor. 

– Jag tror vi gör uppemot 300 000 trälådor om året, säger Arve Hopen, expert på arbetsdrift inom Kriminalvården, till tidningen.

Även handstöpta ljus, tillverkade på anstalten Hall, har kommit att bli en storsäljare. På samma anstalt tillverkar man suicidalsäkra bestick, vilka levereras till HVB- och Sis-hem.

Gängkriminell vägrade brodera på anstalt – krävde högre lön

På Hall tillverkar man bland annat handstöpta ljus. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Raggning, träning och våld – här är de mest utlånade böckerna på Kumla

Intagna tillverkar hus

Men även större produkter än så tillverkas bakom fängelsemurarna. På Tillberga ägnar sig de intagna åt hustillverkning och förra året producerade man ungefär 125 hus. 

– Vi omsätter drygt 200 miljoner kronor per år, säger Arve Hopen om anstalternas sysselsättningsverksamheter.

Förutom hus har intagna vid vissa anstalter också möjlighet att ägna sig åt livsmedelstillverkning i form av till exempel kött och mjölk.

Arbogakvinnan Johanna Möller varnad på godisjobbet: "Åt ur påsen"

Experten: "Som ett eget samhälle"

Enligt Arve Hopen är sysselsättningen en viktig del av de intagnas vardag och ett sätt att träna på att få instruktioner från en arbetsledare. 

– En anstalt för mig är som ett eget samhälle. Du har en bostad, du har din skolplats, du har din arbetsplats och du har din fritidsplats. Personalen är inte här för att piska dem, vi är här för att klä dem med så mycket bra saker som möjligt och ge dem så bra omvårdnad som möjligt, säger han till GP.

Lasermannen John Ausonius – så lever den ökände brottslingen i fängelset

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!