Matolja är nu olagligt att slänga i vasken.
Matolja är nu olagligt att slänga i vasken. - Foto: Foto: Fredrik Persson/TT Tomas Brun/TT

Nu är det olagligt att slänga olja i vasken – gör så här istället

De nya avfallsreglerna som inträdde 1 januari säger till privatpersoner att skärpa sig när det kommer till sopsortering. Matfettet är nu olagligt att slänga i vasken.


Tidigare har Nyheter24 skrivit om det nya avfallskravet som infördes den 1 januari i år. Det innefattar en begäran på separat utesortering och insamling av bioavfall för privatpersoner. Bioavfall kan i stora drag vara matavfall – men den största boven verkar vara matoljan. Att spola ner olja i vasken är därför olagligt och kan nu straffas med böter. 

Nya kravet: Så måste du sortera dina sopor – annars riskerar du böter

Så ska du göra istället

Att slänga olja i vasken orsakar stopp i rör och ledningar, vilket är ett återkommande problem. Både mindre och större mängder olja behöver hanteras noggrant, men på olika sätt. Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva, förklarar i ett samtal med P4 Västernorrland:

– Det är egentligen ingen skillnad mot hur vi ser på det idag, utan vår rekommendation har tidigare varit att har man stora mängder fett lämnar man det på en återvinningscentral. Har man mindre mängder, vilket de allra flesta har någon gång, då kan man hälla det i en tetra. Antingen en liten grädde eller fil-tetra, och lägga ner det bland sitt restavfall i det gröna sopkärlet.

Eget ansvar för sortering

Trots att felaktig sortering nu klassas som olagligt och är straffbart, finns det ingen som övervakar sopsorteringen i privata hushåll. Varje person har därmed eget ansvar över att inte slänga olja i vasken. Kravet är nytt och det återstår att se hur det kommer gå i praktiken.

– Det är en ny lag och hittar vi ett annat sätt som är mer ändamålsenligt och som ger oss bättre förutsättningar att få in mer av matfettet så kommer vi både utreda det och se vad vi kan göra, säger Erika Fjelkner, renhållningschef på Nordvästra Skånes Renhållning till SVT Helsingborg

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!