4H-gården riskerar att stänga.
4H-gården riskerar att stänga. - Foto: Christine Olsson/TT/Privat

Omtyckt 4H-gård kan tvingas stänga och djuren säljas

Den omtyckta 4H-gården ligger som en oas i västra Stockholm, dit både barn och ungdomar kan komma. Nu riskerar gården att slå igen och djuren att säljas. Detta på grund av en planerad hyreshöjning och en utdragen processen att omförhandla ett nytt avtal.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det var i dagarna som den populära gården Björklunds Hage 4H i Bromma i västra Stockholm lade ut en text på sin Facebooksida och berättade att framtiden för gården just nu ser mörk ut.

Hundexperten om att införa rasförbud i Sverige: "Problem i vårt samhälle"

Gården riskerar försvinna i juni

Anledningen är att gården är uppsagd för omförhandling av lokalerna som de hyr av Bromma stadsdelsförvaltning. Nu är pengarna slut och processen att omförhandla ett nytt avtal tar för lång tid, menar 4H-gården.

Når vi inte en lösning kommer vi tyvärr att behöva ta beslutet att påbörja en avvecklingsplan av verksamheten i sin helhet, det betyder att gården kan komma att stänga i juni. Därmed försvinner alla djur och all verksamhet som vi bedriver i dag.”, skriver 4H-gården på sin Facebooksida.

4H-gården skriver även att de anser att det är orimligt att mer än en tredjedel av det medel som gården får in från idrottsförvaltningen, för att driva en barn- och ungdomsförening, ska gå till att betala hyra och drift till Bromma stadsdelsförvaltning.

250 000 kaniner ska gasas ihjäl i torkan

4H-gårdens verksamhetschef: "Ohållbar situation"

Nu diskuteras ytterligare en hyreshöjning, vilket skulle göra att gården inte längre kommer ha råd att bedriva sin verksamhet.

– Situationen vi befinner oss i är inget nytt. Redan i början av förra året påpekade vi vår ohållbara situation gällande hyran. Därför hade vi förhoppningar om att snabbt kunna komma fram till ett nytt samarbete med stadsdelsförvaltningen, säger föreningens ordförande Jennifer Parker och verksamhetschefen Tina Andersson till Nyheter24.

Gris på 4H-gård misshandlad till döds: "Hittades liggandes i buske"

Verksamhetschefen Tina Andersson. Foto: Privat

Brommaborna rasar och har skapat en namninsamling

Gården blev uppsagd för omförhandling i september 2023 och sedan dess har processen om att få till ett nytt samarbete med stadsdelsförvaltningen pågått.

– Tyvärr tar processen alldeles för lång tid. Vi befinner oss nu i en situation där vi behöver öppna anmälan till våra sommarläger för att få in nya medel, men vi kan inte öppna anmälan då vi ännu inte fått någon återkoppling från stadsdelsförvaltningen som garanterar att vi är kvar efter sista juni 2024 med en hållbar situation, säger Jennifer Parker och Tina Andersson. 

Många Brommabor rasar nu över att processen tar sådan lång tid. Besökarna har därför startat en namninsamling, för att försöka rädda gården och djuren samt skynda på processen hos stadsdelsförvaltningen.

– Vi känner oss väldigt uppskattade och känner ett stort stöd att så många på kort tid vill visa sitt stöd för oss som gård och förening.

Kanin räddades ur återvinningscontainer

Bromma stadsdelsförvaltning: "En pågående dialog"

När Nyheter24 når Lenita Gärde, Kommunikationsstrateg på Bromma stadsdelsförvaltning, säger hon att det. under våren kommer tecknas ett nytt hyresavtal med Björklunds hages 4H-gård.

– Nämnden avser att under våren teckna ett nytt hyresavtal med Björklunds hages 4H-gård. Verksamheten som bedrivs är uppskattad av brommabor i alla åldrar. Bromma stadsdelsnämnd och Björklunds hages 4H-gård har en pågående dialog och vi avser att fortsätta denna, för att hitta en hållbar långsiktigt lösning, säger hon och fortsätter:

– Nämnden avser att under våren teckna ett nytt hyresavtal med Björklunds hages 4H-gård. Det kommer vara en kortare administrativ process tills ett nytt eller förlängt lokalavtal kan tas vidare. När administrationen är klar inom närtid, kommer ett nytt eller förlängt avtal att tas fram och ingås.

/