Här är hundexpertens ord om kamphundar.
Här är hundexpertens ord om kamphundar. - Foto: Anders Wiklund/TT/Privat

Hundexperten om att införa rasförbud i Sverige: "Problem i vårt samhälle"

Huruvida Sverige borde följa grannländerna och förbjuda hundar av Bullytypen, även kallt kamphundar, råder det delad mening om. I en intervju med Nyheter24 berättar Pierre Wahlström, testansvarig vid Försvarsmaktens hundtjänstenhet, vad som skiljer kamphundar från andra raser.


Den senaste veckan har det inträffat två allvarliga incidenter där hundar gått till attack mot människor. Vid en av incidenterna drabbades en pojke i sjuårsåldern i Göteborg. Han blev biten och fick kraftiga bitskador i sin arm.

Hunden kunde efter mycket jobb från polisen omhändertas. Fallet har nu lämnats över till Länsstyrelsen som kunde konstatera att hunden vid två tidigare tillfällen attackerat barn.

Pojke i 7-årsåldern biten av hund i Göteborg

Flera länder har infört förbud mot kamphundstyper

Just nu pågår en het diskussion kring huruvida hundar av kamphundstypen ska förbjudas i Sverige eller inte.

I Storbritannien är det i dag förbjudet att föda upp och sälja hundar som bedöms vara av rasen American Bully XL, vilket är en klassisk kamphund.

Även i länder som Norge och Danmark är flera hundraser av kamphundstypen förbjudna.

13 hundraser som är förbjudna i Danmark – men tillåtna i Sverige

Pierre Wahlström vill se en utredning av kamphundstyper

Pierre Wahlström, testansvarig vid Försvarsmaktens hundtjänstenhet, jobbar med att informera om hundars mentalitet och varför hundar agerar som de gör. Han lär även ut hur människor bör agera om man blir utsatt för hundar som är extroverta.

I en intervju med Nyheter24 berättar han om sitt förhållningssätt kring förbud för en viss hundras.

– Om det finns tvivel välkomnar jag en utredning med syftet att se över problematiken, att förbjuda en ras rakt av utan att frågan utretts känns inte seriöst, säger Pierre Wahlström.

Han säger även att det inte går att ducka för att vissa hundtyper är kopplade till mer problem än andra.

– Det finns problem kopplat till en viss hundtyp, det kan vi inte ducka, frågan är hur samhället skall hantera detta, säger han.

Storbritannien förbjuder kritiserad kamphund – för att skydda allmänheten

Alla hundar ska inte läggas i samma fack

På frågan om det finns aggressiva hundraser säger Pierre Wahlström att det är något som måste utredas.

– Det måste till en seriös utredning där man tittar på anlag, beteende, raser, mixar, statistik och utfall, alltså där duktiga experter och vetenskapen jobbar ihop. Det är nödvändigt att utreda då det finns hundraser som i dag felaktigt blir indragna i ”farlig hund”-debatten. En väldresserad sporthund eller en tjänstehund som har till uppgift att skydda och förhindra brott till exempel skall inte blandas ihop i dessa sammanhang, säger han.

Jack, 10, dödades av hund – här går "Beast" till attack bara dagar innan

Bullytypen har inte samma varningssystem som andra raser

Pierre Wahlström har jobbat både som åklagares expertvittne och som testare av "farliga hundar". Något som blev tydligt efter dess sammanhang var att bett och angrepp från hundar av Bullytypen, i jämförelse med andra hundraser, var synnerligen grova och omfattande.

När Pierre Wahlström säger "Bullytyp” så menar han Svenska Kennelklubbens rasgrupp 3, sektion 3, där ”Bulltyper” ingår. Vilket alltså per definition är kamphund, pittbull, muskelhundar, samt blandningar av dessa.

– Jag kan konstatera att den som blir biten inte hinner undan just för att det första bettet är så kraftfullt. Det finns alltså inte samma varningssystem, den grundläggande avståndssökande signalen som de flesta hundraser har inbyggt, innan dom väljer att attackera eller försvara sig, förklarar han för Nyheter24.

Så skyddar du din vovve vid en hundattack – experten: "Mardrömssituation"

När Pierre Wahlström har studerat Bullytypens mentalitet och kroppsspråk har kan kunnat konstatera att typen inte har någon direkt bitspärr och att denna hundtyps visuella och akustiska varningssystem inför angreppen är helt neutrala. Någon han menar är framavlat för att inte ge sin antagonist någon förvarning om att en attack är på väg.

– Dessa signaler som vi människor, andra djur och hundar reagerar på finns alltså inte hos ”kamphundarna” på samma sätt som hos andra hundar, detta blir ett problem i vårt samhälle i dag.

Svenska Kennelklubben vill inte ha rasförbud

Svenska Kennelklubben är några av de som inte vill införa ett rasförbud för vissa hundtyper i Sverige.

I en kommentar till Hem & Hyra säger deras presstalesperson att det inte har med hunden att göra, utan med ägaren beteende och förmåga att kontrollera hunden.

– Vi arbetar för att inte ha ett rasförbud, för det här är ägarens problem och inget annat. Det handlar om att den inte kan hantera sin hund, oavsett vad det är för hund. Du kan få den snällaste Golden retrievern till att bli en farlig hund. Jag vill inte bli biten av varken en Golden retrievern eller en pitbull, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, till Hem & Hyra.

Svenska Kennelklubben efter hundattacken på tioårig pojke: ”Bör avlivas”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!