Det turkiska parlamentet. Arkivbild.
Det turkiska parlamentet. Arkivbild. - Foto: Ali Unal/AP/TT

Turkiska parlamentet godkänner Sveriges Natoansökan

Det turkiska parlamentet har röstat ja till Sveriges Natoansökan. Nu återstår för president Recep Tayyip Erdogan att underteckna beslutet innan den turkiska processen är i mål.


Av 346 röster var 287 för ett svenskt Natomedlemskap och 55 emot, resten avstod.

Omröstningen föregicks av en cirka fyra timmar lång debatt om Sveriges medlemskap.

Under debatten lyftes bland annat koranbränningarna och att terrorister tillåts vandra fritt på Stockholms gator, men det hördes även mer positiva tongångar.

Till exempel argumenterade utrikesutskottets ordförande, Fuat Oktay, från president Recep Tayyip Erdogans parti AKP, i sitt anförande för ett svenskt medlemskap eftersom Sverige stöttar Turkiets strävan att bli EU-medlem och att Sverige nu arbetar mer aktivt för att bekämpa terrorism.

Nästa steg i processen

Nästa steg är att Erdogan måste underteckna dokumentet och därmed formellt godkänna den lag som ratificerar Sveriges medlemskap. Därefter skickas dokumentet vidare till USA.

För att Sverige ska bli fullvärdig medlem i försvarsalliansen krävs också att Ungern ratificerar ansökan.

Oklart när ungerska parlamentet ska rösta om Sveriges medlemskap

På tisdagen skickade Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett brev till statsminister Ulf Kristersson (M) där han vill att Kristersson ska komma till Budapest för vidare samtal om Sveriges medlemskap. Tidigare har Orbán sagt att Ungern inte kommer att vara sist med att godkänna Sverige, men det nämner han inte längre.

Fortfarande finns inget datum bestämt för när det ungerska parlamentet ska rösta om Sveriges medlemskap.

Statsministerns första ord om Natobeskedet

”I dag är vi ett steg närmare ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Positivt att Turkiets parlament har röstat för ett godkännande av Sveriges Natoansökan”, skriver statsminister Ulf Kristersson på X.

I en kommentar till TT skriver utrikesminister Tobias Billström (M):

"Det är ett välkommet steg att Turkiets parlament i dag röstat ja till Sveriges Natoansökan. Nu ser vi fram emot att president Erdogan skriver under ratifikationsdokumentet. Sverige kommer att vara en pålitlig, solidarisk och engagerad Natomedlem."

Även Magdalena Andersson (S) kommenterade Natobeskedet på X. Där skev hon:

”Glädjande att parlamentet nu röstat ja till att ratificera vår ansökan. Nu återstår för president Erdogan att underteckna ratificeringen, därefter ska den lämnas in. Ser fram emot att både Turkiet och Ungern snabbt tar de sista steg som krävs för att Sverige ska bli medlem i Nato.”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!