Kvinnor med polycystisk ovariesyndrom har mer av muskelfibrer som ger snabba och starka muskler. Arkivbild.
Kvinnor med polycystisk ovariesyndrom har mer av muskelfibrer som ger snabba och starka muskler. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Oväntad fördel med vanligt kvinnosyndrom

Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) drabbas ofta av mensrubbningar och har en ökad risk för typ 2-diabetes. Men syndromet innebär också fördelar som bättre förutsättningar inom vissa idrotter.


Fakta: PCOS

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna.

Det kan bland annat leda till oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och svårigheter att bli gravid. Man kan även ha PCOS utan att ha några besvär.

PCOS beror på att äggstockarna tillverkar för mycket av könshormonet testosteron. Att ha mycket testosteron i kroppen gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning. Äggblåsor som inte har mognat färdigt kan bli kvar i äggstockarna. Hos en del personer är en eller båda äggstockarna fyllda av många små äggblåsor. Sådana äggstockar kallas för polycystiska ovarier.

Att mensen är oregelbunden eller helt uteblir beror alltså inte på att det inte finns ägg, utan på att de inte mognar tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning.

Källa: 1177

— Det är lätt att kvinnor får diagnosen och ser framför sig risker och negativa aspekter. Men det finns faktiskt fördelar, säger Anna Benrick, biträdande professor i biomedicin vid högskolan i Skövde och en av forskarna bakom en ny studie.

PCOS är vanligt och drabbar omkring var åttonde kvinna. Det kännetecknas av en ökad mängd testosteron vilket resulterar i bland annat mensrubbningar, ökad kroppsbehåring och svårigheter att bli gravid. Dessutom har kvinnor med PCOS en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

Explosiv träning

Nu har ett internationellt forskarlag, där Anna Benrick ingår, undersökt muskelceller från ett tiotal kvinnor med diagnosen. De kunde då se att de hade en lägre andel av en viss sorts muskelfibrer som kallas typ 1 än kvinnor utan PCOS. Den här förskjutningen i muskelfibertyp skulle kunna förklara varför kvinnor med sjukdomen presterar bättre i explosiva sporter som till exempel sprint. Den andra typen muskelfibrer, typ 2, gör nämligen musklerna snabba och starka.

— Det är känt sedan tidigare att det är relativt vanligt med PCOS bland elitidrottare och vi har nu hittat en trolig förklaring till detta, säger Anna Benrick.

Förklarar diabetesrisk

Fynden kan också ge svar på frågan varför kvinnor med PCOS har en ökad risk för typ 2-diabetes. Den lägre förekomsten av typ 1-muskelfibrer kan nämligen vara en av orsakerna till nedsatt insulinkänsligheten som är ett förstadium till typ 2-diabetes.

Anna Benrick vill lyfta att det är något positivt att kvinnor med PCOS har en bra förmåga att bygga upp muskelmassa vilket också förbättrar insulinkänsligheten. Detta är extra bra eftersom det kan förebygga typ 2-diabetes.

— Det kan uppmuntra kvinnor med PCOS att vara fysiskt aktiva, säger hon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!