60 000 anställda kan inte sjukanmäla sig.
60 000 anställda kan inte sjukanmäla sig. - Foto: Jessica Gow/TT & Janerik Henriksson/TT.

60 000 anställda kan inte sjukanmäla sig – personuppgifter kan ha läckts

60 000 anställda på 125 olika myndigheter kan ännu inte sjukanmäla sig efter it-attacken som drabbade olika företag samt myndigheter natten mellan 20:e och 21:a januari.

– I nuläget är systemet helt nedstängt, berättar Caroline Johansson Sjöwall som är kommunikatör för Statens servicecenter för Nyheter24.


Natten mellan 20:e och 21:a januari drabbades it-företaget Tieto Evry av en omfattande it-attack. It-attacken var en ransomware-attack, som brukar användas vid utpressning. Tieto Evry är anlitat av Statens servicecenter som sköter löner åt 125 000 anställda, vilket Arbetsvärlden tidigare har rapporterat om. 

Lista: 34 yrken AI INTE kan ersätta

Det är särskilt ett lönesystem, Primus, som är drabbat. Där tillhandahålls löner åt 60 000 anställda på 125 myndigheter. Eftersom lönen redan hade hanteras kunde den betalas ut den 25:e, men desto värre är det med sjukanmälan. Problemen kvarstår och dialogen mellan Tieto Evry och Statens servicecenter pågår fortfarande.

– Vi har en kontinuerlig kontakt, berättar Caroline Johansson Sjöwall som är kommunikatör för Statens servicecenter för Nyheter24

Sveriges farligaste jobb – här sker flest arbetsplatsolyckor

Kan inte utesluta att personuppgifter läckts

– I nuläget är systemet helt nedstängt. Sjukanmälningar får registreras på annat sätt.

Om personuppgifter läckt eller inte, det vet inte Statens servicecenter.

– Tieto har inte kunnat säga att det läckt. Men de kan heller inte utesluta att det inte läckt, säger Peter Stöckel, avdelningschef för Statens servicecenter till Arbetsvärlden.

För Nyheter24 berättar Johansson Sjöwall att arbete pågår för förebygga denna typ av it-attacker.

– Vi bedriver ett kontinuerligt säkerhetsarbete vad gäller våra system. I det här fallet är det Tieto Evry som utsatts för en it-attack.

Här hittar du fler nyheter från Nyheter24:

11 yrken där du får jobb direkt med månadslön över 30 000

Branscherna som skriker efter folk med månadslön över 31 000

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!