Genrebild.
Genrebild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Skarpt farligt föremål i Uppsala – boende uppmanas att stanna inne

Strax före klockan 19 på torsdagen kom ett larm om ett misstänkt farligt föremål i Uppsala. Nationella bombskyddet har kommit till platsen och det aktuella föremålet bedöms fortsatt som skarpt och ett VMA har utfärdats.


Det pågår just nu en stor polisinsats i Uppsala. Vid 19-tiden på torsdagskvällen fick polisen in larm om ett misstänkt farligt föremål utomhus. 

Nationella bombskyddet har kommit till platsen och det aktuella föremålet bedöms fortsatt som skarpt, skriver polisen på sin hemsida.

Stor polisinsats i Uppsala

Polisen kom till platsen med ett stort antal patruller, med anledning av det misstänkta föremålet. Platsen spärrades av och boende ombads att hålla sig inomhus och att hålla sig borta från polisens avspärrningar.

Polisen utreder händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse och lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

VMA utfärdat i samband med händelsen

Vid 21-tiden utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, i samband med händelsen.

”Ett misstänkt farligt föremål har påträffats på Albert Engströms gata i Gränby, Uppsala. För sin egen säkerhet och för att underlätta polisens arbete uppmanas allmänheten i närområdet att hålla sig inomhus. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland”, står det i meddelandet.

Polisen önskar att människor inom en kilometers radie håller sig inomhus.

– Det är väldigt mycket folk som rör sig omkring, både boende i husen som vi vill ska hålla sig inne och andra som rör sig på gatan. Vi vill att folk som befinner sig inom 1 000 meter från föremålet ska hålla sig inomhus, säger Magnus Jansson Clarin, presstalesperson på polisregion Mitt till TT.

Vid 22.30 skrev polisen på sin hemsida att Nationella bombskyddet strax skulle detonera det farliga föremålet.

Boende i närheten uppmanades att hålla sig borta från fönster och dörrar. Personer som befann sig i närheten uppmanades hålla för öronen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!