Den höga vattennivån i Kävlingeån har fått SMHI att utfärda en så kallad orange varning för höga flöden – samtidigt är marken mättad. Arkivbild från i januari.
Den höga vattennivån i Kävlingeån har fått SMHI att utfärda en så kallad orange varning för höga flöden – samtidigt är marken mättad. Arkivbild från i januari. - Foto: Johan Nilsson/TT

Blåsigt i fjällen – översvämning i syd

Det blir blåsigt natten mot söndag i stora delar av fjällkedjan. Samtidigt varnar SMHI för översvämning och höga flöden i flera vattendrag i södra och mellersta Sverige.


På flera håll i landet finns både orangea och gula vädervarningar för vind i kombination med snöfall och för översvämning. Det är framför allt Härjedals-, Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen och ett stort område öster om fjällen där SMHI varnar för starka vindar med ymniga snöbyar.

— Vi har just nu ett lågtryck med stark vind som ställer till det. Personer avråds från att ge sig ut på fjället och det är stor risk för förfrysning om man gör det, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Fram till klockan sju på söndagsmorgonen räknar SMHI med hårt väder i området, sedan bedöms lågtrycket ha dragit vidare över Finland och vädervarningen tas bort.

Men även den senaste tidens snösmältning och höga flöden ställer till det. Orange varning gäller för Finspångsån i Östergötland och för Kävlingeån i Skåne.

— Där är det den senaste tidens regn och snösmältning som ställer till det i kombination med att marken redan är väldigt mättad. Där gäller varningarna tills vidare, säger Härenstam.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!