En Dragonkapsel i samband med landning. Arkivbild.
En Dragonkapsel i samband med landning. Arkivbild. - Foto: Bill Ingalls/AP/TT

Marcus Wandts riskfyllda resa mot jorden har börjat – faller mot havet

Marcus Wandt och de övriga tre astronauternas färd in i jordens atmosfär har inletts. Kapselns bakdel har kopplats bort, motorerna har bromsat farten och noskonen har stängts.


De senaste 40 timmarna har kapseln med hjälp av sina motorer anpassat sin kurs för att ta sig in i jordens atmosfär. I rymdföretaget Axioms livesändning syns Wandt och hans tre kollegor i kapseln på väg in mot jorden.

Bakdelen har kopplats bort, vilket gör att kapselns värmesköld, som är på undersidan av den konformade kapseln, exponeras.

Därefter tändes motorerna under nio minuter för att bromsa kapselns fart och få den i rätt vinkel mot atmosfären och sedan stängdes noskonen för att skydda luckan.

Under fallet väntar omkring sju minuter då värmen blir så hög runt kapseln att plasma bildas, och radiokommunikationen slås ut. Då kyls astronauternas dräkter med en kväveblandning.

Sedan fälls fallskärmarna ut i två steg, och kapseln seglar därefter långsamt ned i havet med ett plask. Detta beräknas ske klockan 14.30 svensk tid.

Landningen innebär slutet på det första heleuropeiska kommersiella rymduppdraget.

Marcus Wandts resa tillbaka till jorden från rymdstationen ISS kommer att sluta i havet utanför Floridas kust men är kantad av risker.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!