En man tillbringade stora delar av dygnet inlåst i sitt sovrum.
En man tillbringade stora delar av dygnet inlåst i sitt sovrum. - Foto: Gorm Kallestad & Martina Holmberg / TT

Funktionsnedsatt inlåst 18 timmar om dygnet i 17 år

En man med personlig assistans tillbringade stora delar av dygnet inlåst i sitt sovrum – under närmare 17 års tid. Nu har händelsen lex Sarah-anmälts av kommunen.


En funktionsnedsatt man med personlig assistans i en kommun i Dalsland har sedan 2006 tillbringat mellan 16 och 18 timmar per dygn inlåst i sitt sovrum. Sovrumsdörren har inte haft något handtag och mannen har inte kunna ta sig ut. Han har heller inte kunnat påkalla hjälp inifrån rummet. Det skriver kommunen i en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som Nyheter24 tagit del av.

Barn dog hemma på grund av 1177:s felbedömning

Händelsen uppmärksammades efter 17 år

En av mannens föräldrar är god man och personlig assistent åt honom. Enligt utredningen anser föräldern att mannen känner sig tryggast av en låst dörr och att han haft det under hela sin uppväxt. Enligt anmälan är föräldern helt emot att dörren ska kunna öppnas.

Genom åren har flera olika chefer och sjuksköterskor bedömt och godkänt att sovrumsdörren ska vara låst, enligt anmälan till Ivo. Våren 2023, efter cirka 17 år, uppmärksammades situationen av enheten för pedagogik och utbildning.

Kommunen anmäler nu händelsen som ett allvarligt missförhållande.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Skolsköterska begick 250 fel – glömde vaccinera elever i två år

Åldring dog på äldreboende i Mölndal – föll från toalettstol

Sjuksköterska dömd för barnpornografibrott – blir av med legitimation

IVO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!