Jackie Arklöv överklagar Göta hovrätts dom.
Jackie Arklöv överklagar Göta hovrätts dom. - Foto: Ewa Tures/TT & Polisen/TT.

Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen

Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".


År 1999 rånade Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson en bank. Därpå följde en biljakt där två poliser fick sätta livet till, två mord som numera går under namnet Malexandermorden. 

Sedan dess har Tony Olsson och Andreas Axelsson släppts fria men Arklöv sitter kvar i fängelse. 

Jackie Arklövs frigivning överklagas – risk för återfall i brottslighet, enligt åklagaren

Hovrätten: "Risk att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag"

Under sommaren 2023 beslutade man i Örebro tingsrätt att Jackie Arklöv skulle släppas fri under år 2026, efter att ha avtjänat ett tidsbestämt straff på 41 år. Men Göta hovrätt rev upp den domen eftersom det finns "konkret och beaktansvärd risk att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag". 

Jackie Arklöv 1999. Foto: Hand-out/TT.

Advokaterna: Göta hovrätt har inte fullbordat sin utredningsskyldighet

Nu överklagar Jackie Arklöv hovrättens dom till Högsta domstolen. 

Hans advokater menar att hovrätten för det första inte fullbordat sin utredningsskyldighet, och för det andra att det kommer att finnas behov av ytterligare vägledning från Högsta domstolen i omvandlingsärenden eftersom antalet livstidsdomar ökar. 

I sitt överklagande skriver advokaterna att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen" vid fall som Jackie Arklöv.

Vad som sker härnäst återstår att se.

Jackie Arklövs plan när han är fri: Flytt till hembyn eller jobb i Stockholm

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.