Humorgruppen JLC delar med sig av tips som kan vara livsfarliga.
Humorgruppen JLC delar med sig av tips som kan vara livsfarliga. - Foto: Stina Stjernkvist/TT & Jonas Fagerströms Instagram @jonasfagerstrom.

Humorgruppen JLC gav livsfarligt tips – kritiseras av läkare

JLC diskuterar i sin podd hur man ska bära sig åt när ett barn sätter i halsen – men deras hänvisningar skiljer sig drastiskt från vårdens råd. Nyheter24 har pratat med överläkare Ulrika Ådén som berättar att deras metod kan skada barnet.


Humorgruppen JLC, beståendes av Lucas Simonsson, Carl Déman och Jonas Fagerström, pratade i sin podd "Mellan himmel och jord", med över 1,3 miljoner lyssningar i månaden, om hur man ska göra när ett barn sätter i halsen. Men deras tips är rent av livsfarligt. 

I avsnitt 292 hävdar Jonas Fagerström att man ska pilla med fingrarna direkt i munnen på barnet. 

Detta är emellertid felaktigt, enligt flera källor. På 1177 står det att man ska ge fem ryggdunk och fem brösttryck på barn under ett år. För barn äldre än 1 år, och även vuxna, gäller fem ryggdunk och fem tryck mot magen. 

– I nya riktlinjerna från 2021 ska man inte titta i munnen om det inte är så att man ser direkt att det kommit upp något, berättar Ulrika Ådén, professor och överläkare Neonatologi och Pediatrik, för Nyheter24

Starka reaktioner efter JLC:s sexvideo: "Jävligt olämpligt"

JLC: "Fingrarna i halsen"

Men i podden säger Fagerström: 

– Jag lackade ur på mamma en gång när Love satte i halsen och hon börja banka på ryggen. Då fick jag panik, och fortsätter: 

– Jag var direkt med fingrarna i halsen för att dra ut skiten. 

Överläkare Ådén berättar att föremålet i halsen då i stället kan hamna längre ner i halsen vilket gör att man förlorar tid. 

JLC-killarna badar i pengar – men han tjänar absolut mest

Överläkaren: "Kan tryckas ned"

– Risken med att peta i munnen är att man kan skada slemhinnor, att föremål kan tryckas ner och att man förlorar tid, berättar hon.

Senare i podden berättar Carl Déman om en incident då hans barn satte i halsen och de var tvungna att hålla barnet upp och ner för att han skulle få luft. Detta är heller inte en säker metod, och saknas på 1177:s hemsida. 

Vad det gäller JLC:s diskussion om ämnet tycker Ådén att det är viktigt fakta blir rätt när man behandlar ett sådant viktigt ämne. 

– Det är väl bra att humorgruppen diskuterar ämnet, men när det gäller ett så kritiskt ämne är det extra viktigt att fakta blir rätt, berättar Ådén för Nyheter24. 

Läs fler nyheter om JLC här: 

JLC:s första ord efter guldet: "Det är en jävla story"

Lucas Simonsson vill inte ha barn: "Känner mig utanför"

JLC
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.