Männen har dömts för smuggling.
Männen har dömts för smuggling. - Foto: Mikaela Landeström/TT/Hasse Holmberg / TT

Far och son smugglade 700 liter öl – döms till samhällstjänst

En far och en son åkte till Tyskland där de köpte enorma mängder öl, sprit och vin. De förde sedan in alkoholen i Sverige utan att anmäla det till Tullverket i samband med införseln. Nu har hovrätten ändrat tingsrättens dom.


En man i 50-årsåldern, hans son i 20-årsåldern och en anställd i faderns firma åkte tillsammans till Tyskland julen 2021. Syftet med resan var inte att köpa alkohol utan var en trevlig julavslutning, säger fadern i förhör.

Lastade bilar med stora mängder alkohol

I Tyskland gjorde männen en gemensam beställning i en butik, som fadern betalade för.

Butiken lyfte all alkohol från lastpallar så männen kunde lägga in det i sina bilar.

“I det sammanhanget var de inte så noga med vems alkohol som kom att hamna i vilken bil utan viss öl som var avsedd för honom (fadern red.) kom att hamna i den bil som kördes av NN”, står det i domslutet som Nyheter24 tagit del av.

Hävdar att alkoholen var för eget bruk

Tanken var att alkoholen skulle fördelas mellan de tre männen i Sverige. Fadern säger i förhör att hans andel av alkoholen var att han och hans familj skulle dricka den. Eventuellt skulle han bjuda in 10–15 personer till fest.

Sonen uppger i sitt förhör att "resan passade bra för då kunde han köpa alkohol till en fest han och en kompis planerade att ha".

Han hade även tänkt använda alkoholen vid en resa till Sälen tillsammans med några kompisar. Tanken var då att bjuda sina vänner på alkohol då de skulle stå för bensinkostnaden.

Genrebild. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Smugglade in 704 liter öl i Sverige

I fadern och sonens bil fanns det 17 liter sprit, 36 liter vin samt 704 liter öl när de körde in i landet, vilket de inte hade anmält till Tullverket i samband med införsel till landet.

I dagarna ändrade hovrätten tingsrättens dom och ändrade straffet för brottet. Antalet timmar samhällstjänst blev därför längre för fadern och sonen.

Sonen och fadern döms till kortare straff av hovrätten

Sonen fick därför villkorlig dom med 50 timmar samhällstjänst och det alternativa fängelsestraffets längd ändrades till en månad.

Fadern fick med hovrättens dom 75 timmar samhällstjänst och det alternativa fängelsestraffets längd ändrades till två månader.

Läs mer här:

57-årig man åkte fast i tullen – försökte smuggla stora mängder potensmedel

Det händer med matvarujätten Picards gamla lokaler

Populära senapen slutar säljas – då försvinner den i butik

Kundens vidriga upptäckt i Estrellas chips: "Äcklad och förfärad"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!