Läkemedlet Intuniv är restnoterat i hela landet. Arkivbild.
Läkemedlet Intuniv är restnoterat i hela landet. Arkivbild. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Läkarens råd om restnoterade adhd-medicinen

Läkemedlet Intuniv som används för att behandla adhd hos barn och ungdomar är restnoterat i hela landet. Den som tar medicinen bör kontakta sin förskrivare.


— Rekommendationen är att höra av sig i god tid. Gärna med några veckors medicin kvar, säger Andrea Christoffersson, överläkare inom specialpsykiatrin i region Kronoberg, till TT.

Medicinen ska trappas ner gradvis om man slutar använda den.

— Enligt produktinformationen ska dosen gradvis minskas vid utsättning av behandling, och puls och blodtryck ska övervakas, säger Samuel Silkestrand, farmaceut på Läkemedelsverket till NSD.

"Känns så märkligt"

Det är svårt när medicinen är helt slut och en mamma vars dotter fått Intuniv berättar för tidningen att de fått rådet att sluta tvärt.

— Men det känns så märkligt, för vid varje justering vi gjort tidigare av medicinen har det varit jätteviktigt att kontrollera puls och blodtryck ofta på henne. Vissa pausar den under sommaren men vi har fått rådet att ha kvar den hela året, just för att den ska trappas ner och upp så försiktigt.

Även Andrea Christoffersson framhåller att personer som tar höga doser av medicinen bör trappa ned den under en längre tid.

— Läkemedlet har en blodtrycksdämpande effekt. Om man slutar plötsligt kan man få blodtrycksfall vilket kan upplevas som obehagligt.

"Andra bra verktyg"

Prognosen är att Intuniv åter finns att få tidigast i mitten av mars. Om restnoteringen blir mer långvarig än så finns det andra lösningar.

— Då kommer vi byta ut preparatet till andra. Intuniv är ett bra verktyg i verktygslådan, och för vissa fungerar den lösningen bäst, men det finns många andra bra verktyg som vi kan ta till, säger Andrea Christoffersson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!