En Ica-butik har börjat med drönar leveranser. Genrebild.
En Ica-butik har börjat med drönar leveranser. Genrebild. - Foto: Pontus Lundahl/TT/Fredrik Sandberg/TT

Här är Ica-butiken som levererar mat med drönare: "Oväntat smidigt"

En Ica-butik har i veckan påbörjat ett pilotprojekt där man testar att köra hemleverans med drönare till kunderna. Något som enligt en enkätundersökning ska vara efterfrågat.


I dag har många lyxen att kunna storhandla på nätet och sedan få det man klickat hem färdig packat i påsar till dörren. Hemkörning är för många både smidigt och ett sätt att få ihop livspusslet.

Nu har en Ica Nära-butik tagit konceptet hemkörning till nästa nivå.

De har nämligen, tillsammans med det norska drönarföretaget Aviant, startat upp ett pilotprojekt där människor har möjlighet att handla och sedan få varorna levererade hem till dörren. 

Ica-butikens smarta drag får kunderna att jubla: "Strålande idé"

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Få mat hem med drönarleverans

Projektet kommer att pågå under vecka nio och 22, för att se om det fungerar lika bra i vinterförhållanden som under sommaren. Slutrapporten för projektet är i dag beräknat att komma i början av hösten 2024.

Projektet finansieras i dag av Europeiska Jordbruksfonden, Region Värmland och Torsby kommun.

Så får du gratis tårta från Ica när du fyller år – knepet många missar

Kund: "Fungerade oväntat smidigt"

En som redan hunnit prova den nya tjänsten med drönarleverans av matfrån Ica Nära i Östmark är Carolin Maule. Hon beställde bröd, leverpastej och kaffebönor och bara efter en stund kom drönaren och levererade varorna, skriver Torsby kommun i ett pressmeddelande.

– Det fungerade oväntat smidigt! Jag sms:ade in min beställning, betalade med Swish och en stund senare hade jag varorna hemma. Jag ser stor nytta med leveransmetoden för oss som bor avlägset.”, säger Carolin.

Ica-personalen: Gör ALDRIG det här i kassan

Efterfrågan av drönarleveranser var stor

Kommunen ser hemleveranser med drönare som en möjlighet att kunna öka servicenivån och stärka butikerna på landsbygden.

Innan man startade pilotprojektet gjorde man en studie och kunde konstatera att det fanns en efterfrågan på tjänsten. 

I enkäten uttryckte många att drönare hade varit väldigt smidigt och extra bra om man var hemma med sjuka barn och inte kunde ta sig långt till en affär.

Ica-chefens ilska mot kunderna: "Smutsiga underkläder"

Regleringen av luftrummet är en utmaning

En utmaning som man redan nu har stött på är regleringen av luftrummet där drönaren är.

– Med dagens regelverk är det mycket omständligt att få tillstånd att genomföra leveranser med drönare, och när man väl får tillstånd så är kraven på operatören hårdare än i vårt grannland Norge, säger projektledare Johan Erlandsson i kommunens pressmeddelande och fortsätter:

– Även kring det nya regelverk som utarbetas just nu av Transportstyrelsen och Luftfartsverket finns det frågetecken, framförallt om det kommer att bli kostnadsmässigt försvarbart för användning i glesbygd”.

Hoppas kunna leverera under 90 kronor

Drönarföretagets förhoppning är att leveranserna hem till personer ska kosta under 90 kronor, även på glesbyggden med drönare.

– Under den här veckan är vi igång på tre ställen i Norge och Sverige och genomför hemleveranser. Vi är övertygade om att vi kommer att kunna erbjuda en hemleveranslösning med drönare under 90 kr, även i glesbygd, vid fullt utbyggd verksamhet”, säger Lars Erik Fagernæs, VD på Aviant.

Leveranserna kommer att gå att göra till alla boende i Torsbys omnejd.

Läs fler nyheter om Ica här.

Ica
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.