Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg.
Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg. - Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT/TT

Efter tågolyckan: "Det var bara en tidsfråga"

Det är inte första gången som en dödsolycka inträffar vid Södra station i Örebro där tre människor i natt blev påkörda av ett godståg och miste livet. Det kändes som en tidsfråga innan något skulle hända, säger pendlaren Maria till P4 Örebro.


I december 2017 dog en man efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid spårövergången. En utredning konstaterade då att de signaler som fanns vid övergången inte följdes.

Lokföraren Per, som kör godståg, var med om en incident vid spårövergången bara ett par timmar före nattens olycka.

— När jag kom framåt Örebro Södra var det två som trotsade det röda skenet och ljudsignalerna och korsade spåren ändå, vilka jag fick tuta för, säger han till P4 Örebro.

Kontrollerades i förra veckan

I samband med bygget av en gångbro beslutade Trafikverket att sätta upp stängsel mot en närliggande parkeringsplats. Ljussignalerna och skyltningen skulle också ses över.

Varningsanordningen kontrollerades så sent som den 19 februari och fungerade då enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

En kartläggning från SVT visar dock att övergången fortfarande har flera brister. Bara under 2023 rapporterades över 30 händelser vid samma övergång till Trafikverket.

"Inverkan på transportbehovet"

Har ni gjort tillräckligt vid övergången?

— Svårigheten är att bedöma vad för åtgärder som är bra och dåliga. När en så här fruktansvärd olycka sker tänker man såklart att vi borde stänga ner stationen, men det skulle också ha sin inverkan på transportbehovet och är en diskussion man måste ha med Örebro kommun, säger Olsson som tillägger att man ska överväga såväl kort- som långsiktiga åtgärder.

Det har diskuterats att hållplatsen borde avvecklas av säkerhetsskäl, men stationen används flitigt för arbetspendling, enligt Olsson.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!