Mjölkbonde Daniel Valfridsson minns synen efter vargens besök i höstas. Nu är han orolig för sina kor.
Mjölkbonde Daniel Valfridsson minns synen efter vargens besök i höstas. Nu är han orolig för sina kor. - Foto: Johan Nilsson/TT

Rädsla för varg växer hos Skånes bönder

Öka skyddsjakten – så lyder kravet från allt fler skånska bönder. Mjölkbonde Daniel Valfridsson är en av de som fått nog av Skånes växande vargstam. Det var blod överallt, kvigans mage låg utsliten. Det såg bedrövligt ut, säger han efter senaste anfallet.


Daniel Valfridsson i skånska Tollarp hittade en av sina mjölkkor lemlästad i hagen i höstas. En chockartad syn.

— Vi vet vilken varg som attackerade och den är kvar där ute, säger han och understryker att han måste släppa ut sina kor enligt djurlagstiftningen.

— Och djuren ska ut – men det här kommer ju hända igen.

Vargen har snabbt ökat i Skåne, som nu har tre revir. År 2021 upptäcktes första vargparet här. Arkivbild.

På fredagen mötte Valfridsson och andra mjölk- och fårbönder Skånes länsstyrelse, landshövdingen och jordbruksministerns statssekreterare.

Böndernas krav? Mer och förenklad skyddsjakt på varg.

Det är på gång, lovar Dan Eriksson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

— Regeringen har lagt om rovdjurspolitiken. Vi vill minska antalet vargar och förbättra möjligheten till skyddsjakt säger Dan Eriksson till TT.

— Nu krävs ett antal angrepp, men här talar vi om att vid första angrepp så ska det kunna vara möjligt.

Dan Ericsson, statssekreterare hos jordbruksminister Peter Kullgren, och landshövding Anneli Hulthén under fredagens möte med landsbygdsföretagare inom vargreviret Linderödsåsen i församlingshemmet i Tollarp utanför Kristianstad.

Få djur angrips

Den skånska vargstammen växer snabbt. Det första vargparet upptäcktes 2021.I nuläget har Skåne tre revir, kanske snart fyra.

Det går fort nu, konstaterar enhetschef Nils Carlsson på länsstyrelsen.

— Vi ligger mellan 23 och maximalt 30 vargar. Och det finns absolut utmaningar, främst med djurhållningen – men då inte hur få betesdjur som faktiskt dödas eller angrips.

För det är inte många djur som faktiskt angrips eller dödas av varg, förklarar Carlsson.

— Det som är en utmaning är oron för varg.

Nils Carlsson, enhetschef länsstyrelsen Skåne.

"Oron tär på folk"

Några mil från mötet, i ett öppet stall med högt i tak utanför Lund, står 40 tackor och tuggar hö i godan ro. Om ett par månader är det dags för lamning, sedan blir det utebete igen.

— Jag ser inte fram emot att komma ut och se skadade och dödade djur, säger Anna Kristoffersson, ordförande för Skånes Fårintressenter.

Hon bedriver lantbruk utanför vargreviren, ändå finns där varg.

— Man har ju daglig tillsyn men inte 24 timmar. Du vet inte vad som händer, den oron tär på folk. Det känns obehagligt att ta ut tackor med dygnsgamla lamm.

Runt den lilla inhägnade samlingsfållan utanför stallet finns elstaket och fårstaket. Även om vargen synts till nere i byn lär rovdjurstaket inte bli aktuellt – det skulle kosta Kristoffersson hundratusentals kronor.

— Det är som en gigantisk försäkring och premien är väldigt hög. Ska den läggas på fårbonden? Är det rimligt?

Anna Kristoffersson, ordförande i Skånes Fårintressenter, med fåren på gården i Veberöd utanför Lund.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!