Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar Danderyds sjukhus efter ett dödsfall.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar Danderyds sjukhus efter ett dödsfall. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT & Claudio Bresciani/TT

Sjukhuset skickade hem kvinna med akut smärta – dog i cancer

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu Danderyds sjukhus efter att en kvinna sökte vård för akuta smärtor. Sjukhuset har brustit i hanteringen och kvinnan avled en tid efter vårdkontakten, menar Ivo.


En kvinna sökte vård på Danderyds sjukhus i Stockholm vid två separata tillfällen efter att ha upplevt akut smärta, nedsatt känsel i benen och svårigheter att sitta eller gå på toaletten. Väl på sjukhuset gjordes inga neurologiska undersökningar eller övervägningar gällande kvinnans symtom.

Åldring dog på äldreboende i Mölndal – föll från toalettstol

Ivo kritiserar Danderyds sjukhus

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar nu sjukhuset efter att det visade sig att hon hade cancer. I deras beslut, som Nyheter24 tagit del av, kritiserar myndigheten flera delar i patienthanteringen. Dels anser man att läkaren inte gett sakkunnig och omsorgsfull vård samt att delar av yttranden inte dokumenterats.

”Ivo bedömer att legitimerade läkaren NN vid sin medicinska handläggning inte uppfyllde kraven i patientsäkerhetslagen på att ge patienten vård som var sakkunnig och omsorgsfull. Ivo bedömer att vårdgivaren Danderyds sjukhus AB inte säkerställde att patienten gavs god vård på akutmottagningen den 6 juli. Den ej legitimerade underläkaren rådgjorde enligt vårdgivarens yttrande med en senior kollega men bedömningen finns inte dokumenterad i journalen. Patienten fick gå hem med ökad dos smärtstillande läkemedel”, skriver Ivo.

Man dog av hjärnblödning efter felbehandling på sjukhus

Cancersjuk kvinna undersöktes av olegitimerad underläkare

Kvinnans andra besök på akuten resulterade i att hon endast undersöktes av en olegitimerad underläkare som inte fick tillräcklig handledning.

Undersökningar på reumatologmottagningen visade att kvinnan hade utbredda tumörer i flera delar av kroppen. Vården på den reumatologiska avdelningen var dock adekvat, menar Ivo. 

Kritiken kommer efter en anmälan från en närstående till kvinnan. Kvinnan avled en tid senare.

Läkare gav patienter farligt höga doser lugnande: "Bara ruska"

Åt stekta ägg ur soptunna på gruppboende – dog efter vård i respirator

IVO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!