Det spås bli en mildare björkpollensäsong i år, men över tid har pollensäsongen blivit längre. Arkivbild.
Det spås bli en mildare björkpollensäsong i år, men över tid har pollensäsongen blivit längre. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Mildare björkpollensäsong – på kort sikt

En tröst för allergiker kan vara att årets björkpollensäsong spås bli mildare än förra året. Men pollensäsongen har förlängts över tid, och det ser ut att fortsätta åt det hållet.


Nysningar, rinnande ögon och nästäppa är vardagen för ungefär en tredjedel av svenskarna såhär års när vi går in i årets pollensäsong.

Redan nu finns det pollen från hassel och al i landets södra delar. Risken för stora halter är hög på Gotland och längs delar av Östersjökusten på grund av pollen som har följt med vindarna från Polen.

Lindrigare i år

Men björkpollensäsongen kan i år bli relativt mild enligt Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet.

— Björkarna blommade intensivt förra året och då får de inte till lika stora blad i år, därför orkar de inte producera hängen till i år, säger hon.

— Det betyder inte att det blir fritt (läs:från björkpollen), men det blir lindrigare än förra året.

Senare säsong

Säsongen kom i gång sent (i söder) eftersom vintern varit lång och kall. Men jämfört med hur det har sett ut historiskt så börjar säsongen generellt sett ändå tidigare i dag.

— Det är ingen tvekan om att det har hänt något när det gäller genomsnittlig tidigareläggning av säsongen sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger Åslög Dahl.

Det beror på temperaturen, koldioxidhalten och markanvändningen, enligt henne.

— Eftersom allt pekar på att det kommer fortsätta bli varmare så kommer det fortsätta ändra sig troligen.

Det har också kommit in nya arter som till exempel malörtsambrosia. Den blommar först i slutet av augusti och kom hit med fågelfrö. Och om vi får in fler arter som blommar senare så finns det risk att pollensäsongen förlängs ytterligare.

— Vi skulle kunna få pollen året runt, men det har inte hänt än, säger Åslög Dahl.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.