En lantbrukare åtalas för grovt bedrägeri efter att ha tagit emot bidrag för att byta sin oljepanna mot en flisanläggning. Arkivbild.
En lantbrukare åtalas för grovt bedrägeri efter att ha tagit emot bidrag för att byta sin oljepanna mot en flisanläggning. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Lantbrukare åtalas för fusk med klimatstöd

En lantbrukare fick 2,2 miljoner kronor i klimatinvesteringsstöd för att byta sin oljepanna till en fossilfri flisanläggning. Nu åtalas han för grovt bedrägeri, rapporterar lantbrukstidningen ATL.


För att bevisa att han hade en oljepanna lämnade han in kvitton till Naturvårdsverket på fakturor för inköp av olja och ett hyresavtal för en oljepanna. Men en kontroll visade senare att handlingarna var förfalskade.

Mannen har lämnat tillbaka bidraget och har nekat till brott. Han har hävdat att han agerat under hot från kriminella.

Enligt Naturvårdsverket är det få fall av fusk som polisanmäls. Det har bara hänt vid ett fåtal tillfällen sedan Klimatklivet startade 2015, uppger enhetschef Carl Mikael Strauss för tidningen.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.