Sverige går med i Nato.
Sverige går med i Nato. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Anders Wiklund/TT.

Nu är Sverige med i Nato

Under torsdagseftermiddagen blev Sverige formellt medlem i Nato, efter en nästan två år lång process.


Fakta: Nato
  • Försvarsalliansen Nato bildades 1949 och bestod då av tio västeuropeiska stater samt USA och Kanada.
  • Medlemsländerna i Nato är förpliktade att stödja varandra vid ett anfall från någon utanför Nato.
  • Sverige gick formellt med i Nato den 7 mars 2024 som 32:a medlemsland. Nu omfattas Sverige av Natos artikel 5, vilket innebär att det ses som en attack mot hela alliansen om ett Natoland blir angripet.
  • Medlemsländerna i Nato betalar till alliansens budget. Enligt regeringen kommer Sverige årligen bidra med 600–700 miljoner kronor till Nato.

Stax efter klockan 17.15 svensk tid lämnade statsminister Ulf Kristersson över de signerade anslutningsdokumenten till USA:s utrikesminister Antony Blinken i Vita huset. 

Han höll sedan ett tal i Vita Huset där han passade på att tacka president Joe Biden och utrikesminister Blinken för deras engagemang. Han tackade även de andra 31 medlemsländerna som godkänt Sveriges medlemskap i Nato.

– Det är en verkligt historiskt dag. Sverige är nu medlem Nato. Vi är ödmjuka men också stolta, säger Kristersson i sitt tal.

Han kallade även Natointrädet ett ”massivt” steg, men också ett naturligt steg.

Ulf Kristersson och Antony Blinken i Vita huset. Foto: Thomas Nilsson/TT

Sverige blir Natos 32:a medlemsland

Tidigare under torsdagen hölls en pressträff på Rosenbad i Stockholm. Där stod det klart att Sverige skulle bli Natos 32:a medlemsland. 

– Början på något nytt i vårat arbete för frihet och fred, sade Johan Persson (L) under pressträffen.

– I dag är en mycket vacker dag i en farlig värld. 

Även vice statsminister Ebba Busch Thor (KD) var med på pressträffen.

– Olika typer av påverkansförsök och cyberattacker är något vi har arbetat med i många år. Jag tycker det är viktigt, även om vi kan komma att se förändringar, att vi är vana att möta denna typ av attacker i Sverige, sa hon på pressträffen. 

Ungern var sista landet att lämna in sin ratificering av Sveriges Natoansökan

Tidigare på torsdagen lämnade Ungern som sista Natomedlem in sin ratificering av Sveriges Natoansökan. Därefter kunde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bjuda in Sverige att ansluta sig till det nordatlantiska fördraget.

Tv-sänt tal

Hemma i Stockholm har även den svenska regeringen haft ett extra sammanträde och beslutat att Sverige ska ansluta sig till Nato. Riksdagen fattade sitt beslut för snart ett år sedan.

Sveriges inträde i Nato är ett historiskt ögonblick. En epok är över – Kristersson har tidigare konstaterat att Natomedlemskapet innebär att Sverige lämnar 200 år av alliansfrihet och neutralitet bakom sig.

– Nu inleds ett nytt kapitel i konungariket Sveriges historia. Nu bygger vi säkerhet, fred och frihet tillsammans med andra, sade Busch på en pressträffeb i Rosenbad under torsdagen.

Klockan 19 ikväll håller statsministern ett tv-sänt tal till nationen från Washington DC.

Rysslands invasion

Vägen in i Nato har tagit Sverige två år. Det var Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina som startade omsvängningen mot medlemskap. Den 16 maj 2022 fattade den dåvarande socialdemokratiska regeringen beslutet att Sverige skulle ansöka om att gå med i försvarsalliansen.

Ungern blev sista land att ratificera Sverige den 26 februari.

Nästa vecka hissas Sveriges flagga vid Natohögkvarteret i Bryssel.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!