Riksrevisionen har granskat hur bra staten är på att utvärdera sitt biståndsarbete. Arkivbild.
Riksrevisionen har granskat hur bra staten är på att utvärdera sitt biståndsarbete. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.


— Vi konstaterar att det är allvarligt att riksdagen inte får tillräckligt underlag för att bedöma biståndets resultat mot biståndet mål. Riksdagen har kritiserat det här i flera år, säger Linnéa Åström Tolf, projektledare för granskningen.

Varje år avsätter staten cirka 47 miljarder kronor till internationellt bistånd. Huruvida biståndet har varit effektivt genom åren är oklart – flera studier och granskningar har indikerat att det finns brister i uppföljningen.

Enligt Riksrevisionen påverkar biståndets resultat inte heller politiken i vidare utsträckning. Biståndspolitiken styrs snarare av politiska prioriteringar, uppger Linnéa Åström Tolf.

— Vi rekommenderar regeringen att i högre grad se till att utformningen av biståndet utgår från en analys av de tidigare uppnådda resultaten, säger hon och fortsätter:

— Vad gäller Sida är det viktigt att de samlar in de långsiktiga effekterna av biståndet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!