En före detta anställd på Telia stal mobiltelefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor.
En före detta anställd på Telia stal mobiltelefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. - Foto: Jessica Gow/TT & Jae C. Hong

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.


Telias historia i korthet

Telia grundades 1853.

Från början var Telia en myndighet som gick under namnet Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket.

På 1990-talet byggdes GSM-nätet.

2009 blev Sverige och Telia först i världen med 4G-nät.

2020 påbörjade Telia byggnationen av 5G-nätet.

I dag är Telia Sveriges största och äldsta teleleverantör. De har 19 000 anställda och förser 25 miljoner människor i Norden och Baltikum med digital infrastruktur på olika sätt.

Källa: Telia

Sveriges största mobiloperatör, Telia, blev mellan 2017-2018 bestulna på flera miljoner. Detta efter att en före detta anställd, som agerat account manager åt företagskunder, vilselett butiksanställda i bolaget att lämna ut 221 mobiltelefoner. 

Gamla mobilnät stängs ner: Då slutar larm och mobiler fungera

En före detta anställd på Telia lurade till sig 221 mobiltelefoner. Nu har domen fallit. Foto: Jae C. Hong

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner

Det uppskattade värdet som mannen kommit över är drygt 2,1 miljoner kronor. Nu döms mannen till 1,5 års fängelse för ett flertal grova bedrägerier, alla begångna i Göteborg. Tingsrätten tar i sin straffmätning hänsyn till att brottsligheten begicks redan under 2017-2018.

Mannen, som sedan tidigare fått lämna sin anställning, har nekat till brott och fört fram alternativa förklaringar till händelserna. Vad som hänt med de försnillade telefonerna är inte helt klarlagt, men en del ska ha sålts vidare på Blocket.

Har du en sån här Iphone? Den såldes nyss för 1,4 miljoner

Mannen fick tag i mobiltelefoner till ett värde av drygt 2,1 miljoner kronor. Bilden är en genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

I tingsrättens dom, som Nyheter24 tagit del av, skriver de att produkterna plockats ut från butikerna och att ordrarna tagits bort i systemen.

"Tingsrätten har kommit fram till att det är styrkt att NN hämtat ut de 221 produkterna från Telias butiker, att han tagit bort de ordrar som varit kopplade till produkterna i de fall det har varit nödvändigt och att han inte lämnat tillbaka produkterna till Telia".

Vidare skriver tingsrätten även att man anser att mannen utnyttjat sin ställning som säljare åt företagskunder.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom den avsett betydande värden samt att det varit av särskilt farlig art då det utförts systematiskt och NN har utnyttjat sin ställning som anställd hos Telia Company AB och kunskaper och behörigheter han fått genom sin anställning”. 

Trygghetslarm kan fallera när mobilnät släcks

Telia om domen: "Grovt missbrukat sin ställning"

I ett mejl till Nyheter24 bemöter Telias presschef, Iréne Krohn, uppgifterna om att en före detta anställd dömts för att ha lurat företaget.

”Det här gäller en enskild före detta anställd hos Telia som grovt missbrukat sin ställning för ett antal år sedan. Händelsen har utretts av polis och åklagare och fått rättslig påföljd, skriver hon och tillägger:

”Vi arbetar kontinuerligt med förebyggande säkerhet inom alla delar inom Telia och kontrollsystem som signalerar eventuella avvikelser. Utöver det kommenterar vi aldrig enskilda personalärenden”.

Gamla mobilnäten stänger ner: Varning för oanvändbara mobiler

Iréne Krohn arbetar som presschef på Telia Sverige. Foto: Pressbild Telia Company
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!