- Foto: Dan Hansson / SvD / TT & Henrik Montgomery/TT

Därför ska du aldrig slänga blommor i matavfallet

Våren är här och många vill fylla sina hem och trädgårdar med härliga blommor, vilket ofta leder till en del skräp. Men det många inte känner till är att du inte får slänga jord och blommor hur som helst.


Det säger lagen om matavfall

Från och med den 1 januari 2024 ska alla som ger upphov till matavfall sortera det. Lagen gäller alltså både gäller både verksamheter och privatpersoner.

Om en hyresvärd inte ser till att sina hyresgäster sopsorterar kan kommunen, efter att ha uppmärksammat hyresvärden om detta, ta ut avgifter från hyresvärden. 

Källa: Hem & Hyra

Våren här och många har pyntat och dekorerat sina hem med ljusa färger och blommor. Oavsett om du planerar blommor utomhus eller har köpt snittblommor att ställa i en vas inomhus, är det viktigt att du slänger skräpet och gamla blommor på rätt sätt. 

Och en viktig detalj som många inte känner till är att du inte får slänga det i matavfallspåsen, enligt Stockholms vatten och avfall.

Det ska du ALDRIG göra när du tillagar kyckling

Detta får du inte slänga i matavfallet

Det finns flera sakers om du inte får slänga i matavfallet. Här är några saker som du kanske inte visste att du inte får slänga i matavfallet:

  • Blöjor och sanitetsprodukter 
  • Damm 
  • Glass- och ätpinnar
  • Snus 
  • Jord, krukväxter och snittblommor

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Därför får du inte slänga blommor i matavfallet

Matavfallet återanvänds för att bli biogas och biogödsel och därför är det viktigt att du inte slänger jord och snittblommor i matavfallspåsen. 

Om du slänger jord i matavfallet försämras rötningsprocessen och snittblommor är ofta väldigt besprutade med gifter som inte ska ut på åkrarna, skriver Stockholms vatten och avfall på sin hemsida

Nya kravet: Så måste du sortera dina sopor – annars riskerar du böter

Så slänger du jord och blommor på rätt sätt

Hur ska man slänga jord och snittblommor? Jo, det ska slängas som restavfall, skriver NSR. Restavfall, även kallat hushållsavfall, är avfall som är brännbart och inte kan återvinnas, återanvändas och inte klassas som farligt.

Populära godiset byter recept – kvaliteten sjunker och priset ökar

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.

Utredare: Slopa tillstånd för kameraövervakning

Det ska bli enklare att kameraövervaka. För kommuner, regioner och myndigheter ska det inte behövas tillstånd alls, föreslår utredaren.

FBI inleder utredning av brokollaps

USA:s federala polismyndighet FBI har inlett en brottsutredning efter den dödliga brokollapsen i Baltimore.

Ytterligare misstänkt efter springnotan

Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra personer är sedan tidigare häktade som misstänkta för grovt bedrägeri och nu är även en man i 60-årsåldern anhållen i sin frånvaro, rapporterar P4 Malmöhus.