Vem gör egentligen mest "osynligt arbete" på kontoret?
Vem gör egentligen mest "osynligt arbete" på kontoret? - Foto: Erik Simander/TT & Martina Holmberg / TT

Män eller kvinnor: Vem gör mest på arbetsplatsen?

Har du någon gång känt att du gör mer än kollegan för att hålla rent och snyggt på arbetsplatsen? I en ny undersökning visar det sig att uppfattningen mellan män och kvinnor skiljer sig när det rör "osynligt arbete" på jobbet.


Varje dag går en stor del av befolkningen till arbetet. På arbetsplatsen är det för många också önskvärt, om inte viktigt, att ha en bra arbetsmiljö utan att behöva plocka och städa efter varandra.

Trots det är det dock inte helt ovanligt att anställda får rycka in och tömma diskmaskinen, torka av diskbänken eller diska upp kaffekopparna.

Det här MÅSTE du göra innan ditt lönesamtal: "Viktigt"

Det är "osynligt arbete" på jobbet

Det som kan kallas ”osynligt arbete” avser allt från att plocka disk ur diskmaskinen, städa kaffebryggaren eller plocka i ordning vid lunchbordet. Det kan även handla om att ansvara för insamling av pengar för kollegor som fyller år eller tackas av, rengöra toaletter eller fixa i mötesrummet.

Men vilka gör egentligen mest på jobbet, i form av att städa och hålla rent och snyggt?

I en ny undersökning som genomförts av Novus tillsammans med jämlikhetsföretaget Make Equal, visar det sig att uppfattningen av vem som gör mest skiljer sig rejält mellan könen.

Då måste du byta yrke - och så hittar du ditt drömjobb

I en undersökning från Novus visar det sig att uppfattningen om vem som gör mest "osynligt arbete" på jobbet skiljer sig mellan män och kvinnor. Foto: Christine Olsson/TT

"Det är inte konstigt"

Resultaten visar att kvinnor och män uppfattar ansvarsfördelningen och utförandet olika. Dock finns det en samstämmig uppfattning över ett område. 

  • Omkring fem gånger fler kvinnor än män upplever att det i större utsträckning är kvinnorna som ordnar i mötesrum före och efter ett möte. 32 procent av de tillfrågade kvinnorna har denna uppfattningen jämfört med männens sju procent. 
  • 30 procent av de tillfrågade kvinnorna upplever att de i större utsträckning rengör toaletter efter andra kollegor. 15 procent av de tillfrågade männen upplever att de gör det.

Men när det kommer till att diskutera arbetsfördelningen över det som ligger bortom de vanliga arbetsuppgifterna är uppfattningen att ”osynligt arbete” inte diskuteras på arbetsplatsen samstämmig. Sju av tio män och kvinnor uppfattar att man inte pratar om arbetsfördelningen och utförandet på jobbet.

– Det är inte konstigt att kvinnor och män har olika bild av vem som gör det osynliga arbetet på jobbet – när det inte ens pratas om på sju av tio arbetsplatser, säger Aygül Kabaca, vd på Make Equal i ett pressmeddelande.

5 jobb med goda framtidsutsikter och låg konkurrens

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Lönesamtal? Här är argumenten chefen använder emot dig

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!