- Foto: Skärmavbild/Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5 & Johan Nilsson/TT

Gränsbevakarna-Olivia: Så avgör jag om du ska stoppas

Tullinspektören Olivia Karlsson arbetar på Arlanda och är det sista steget som smugglare passerar innan de är inne i Sverige. Det är därför viktigt att hon snabbt kan avgöra vem som är misstänkt. I en intervju med Aftonbladet berättar hon hur hon tänker.


Olivia Karlsson arbetar till vardags som tullinspektör på Arlanda. Men många känner igen henne från hennes medverkan i "Gränsbevakarna Sverige" där tv-tittarna har fått följa hennes arbete, och "Förrädarna" där hon slutade på en andra plats. 

I sitt arbete i "filtret", korridoren där tullen håller till på Arlanda, är hon det sista steget som smugglare passerar innan de är inne i landet. Det är därför viktigt att hon snabbt kan avgöra vem som är misstänkt, och vem som inte är det. I en intervju med Aftonbladet berättar hon hur hon i sitt arbete avgör om du ska stoppas.

– Man kan ofta se om det är någon som är nervös för att det är en massa personal som tittar på dem eller om det är för att de faktiskt har något i väskan, säger hon till tidningen.

Tullens vidriga upptäckt: "Tänder och hela paketet"

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppmärksam på flyg från Amsterdam

Karlsson berättar för Aftonbladet att hon och hennes kollegor behöver hålla koll på olika länders lagstiftning och om de ändrar till en mer narkotika-liberal sådan. Hon berättar att bland annat Thailand har legaliserat cannabis nyligen och därför behöver de hålla extra koll på flyg som kommer därifrån. 

En destination som hon alltid håller ögonen på är Amsterdam. Hon berättar att det med jämna mellanrum händer att människor "råkar" få med sig narkotika därifrån.

– Det händer ganska ofta. De kanske gömmer något i kallingen. Eller att de har lite i väskan. 

Andra destinationer som hon håller ett extra öga på är Spanien och Kanada.

Här stoppas rasande man i tullen på Arlanda: ”Ta skiten om ni måste"

Finns ingen stereotypisk smugglare

Men att avgöra vem som smugglar narkotika är inte helt lätt och Karlsson berättar att det inte finns någon stereotypisk smugglare. Enligt henne är det ofta små tecken som avslöjar en smugglare.

– Det har jag lärt mig i det här jobbet. Alla kan vara en smugglare. Vi hade till exempel en äldre man. Han så verkligen ut som en morfar när man först såg honom, så snäll. Men sedan hade han två kilo kokain i väskan.

Stoppades i tullen med 1 758 liter öl – skulle ha grillkväll: "Ett bra tillfälle"

Det här är absolut svårast att upptäcka i tullen på Arlanda: “Vid första anblick…”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!