- Foto: Johan Nilsson/TT

Majblomme-Murhaf får stanna i Sverige

Asylsökande Murhaf Hamid sålde majblommor för 5 miljoner kronor. Men trots det var det oklart om familjen skulle få stanna i Sverige. Nu har det glädjande beskedet kommit att familjen har fått uppehållstillstånd.


Förra året slog asylsökande Murhaf Hamid, 12, ett majblomme-rekord. Försäljningen tog raketfart efter att inlägg om hur han blivit dåligt bemött när han försökte sälja majblommor på offentliga platser, blivit viralet. Inlägget spreds både i Sverige och internationellt. 

På bara några dagar steg försäljningen i raketfart och slutsumman hamnade på 5 miljoner kronor. Den som säljer majblommor får behålla 10 procent av försäljning i provision. Det innebar att Murhaf Hamin tjänat svindlande 500 000 kronor på att sälja majblommor.

– Helst av allt skulle jag vilja köpa uppehållstillstånd i Sverige, men det går ju inte, sa han till Svenska Dagbladet efter försäljningen.

Murhaf sålde majblommor för rekordsumma – det här ska han göra för pengarna

Foto: Johan Nilsson/TT

Stötte på problem 

Men eftersom Murhaf Hamid var asylsökande och saknade han ett svenskt personnummer stötte han på problem med att få ett bankkonto att sätta in pengarna på. 

Som tur kunde banken lösa det och kort därpå fick han ett konto att sätta in pengarna på trots att han saknar ett personnummer. 

– Det finns ett fåtal undantag inom bankvärlden. Trots att personen i fråga inte har ett svenskt personnummer, samordnignsnummer eller andra giltiga identitetshandlingar, så kan det gå att styrka identiteten om man är allmänt känd i sin lokala ort, sa Josef Ben Ali som är Murhaf Hamids juridiska ombud, till Svenska Dagbladet i somras.

Varning: Då ska du aldrig använda Swish 

Familjen får stanna i Sverige

Trots rekordförsäljningen var det osäkert om Murhaf Hamid och hans familj skulle få stanna i Sverige. Men nu meddelar advokatbyrån Fridh Advokatbyrå på Instagram att familjen har fått uppehållstillstånd, vilket Svenska Dagbladet var först med att uppmärksamma.

"Fridh Advokatbyrå har under gårdagen fått meddela det glädjande beskedet om att Murhaf och hans familj har beviljats uppehållstillstånd. De har beviljats uppehållstillstånd på grund av främst Murhafs starka anknytning till Sverige.", skriver Fridh Advokatbyrå i ett Instagraminlägg.

Så slipper du restskatt – enligt deklarationsexperten

Fått p-böter? Gör inte så här – då kan bilen få körförbud

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!