Att åka på en parkeringsbot kan kosta en rejäl slant.
Att åka på en parkeringsbot kan kosta en rejäl slant. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Fått p-böter? Gör inte så här – då kan bilen få körförbud

Att få en parkeringsbot utfärdad är något som irriterar de allra flesta som råkar ut för det. Om du tänkt överklaga avgiften finns det dock ett par viktiga saker du måste tänka på.


Avgiften för att parkera bilen beror på var i landet du befinner dig. Det beror också på i vilket område du befinner dig, hur länge du tänker parkera på platsen, vilken tid på dygnet det gäller och om du har något särskilt tillstånd, exempelvis boendeparkering.

Kostnaden kan således skilja avsevärt, från några kronor per timme upp emot tiotals kronor för samma period, helt beroende på var du väljer att parkera. 

Ibland händer det dock att man har oturen att få en parkeringsbot. Anledningen kan vara allt från att du inte tytt skyltarna eller valt att chansa. 

Det är dock inte bara kostnaden för parkeringen som skiljer sig åt. Även bötesbeloppen kan skilja rejält, från några hundralappar upp till tusenlappar.

Här är de sjukaste registreringsskyltarna som fick avslag 2023

Utan betald parkeringsavgift kan det bli en kostsam historia. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Här blir det dyrare med p-böter • Då börjar det gälla

Parkeringsböterna du kan råka ut för

Vilken bot du erläggs att betala beror på vilken förseelse du anses ha begått. Det finns nämligen två typer av parkeringsböter som kan utfärdas gentemot dig – felparkeringsavgift och kontrollavgift. 

Den förstnämnda kan du få om du inte följer trafikförordningens regler om att stanna eller parkera. Det kan också handla om att du brutit mot en lokal trafikföreskrift. 

En kontrollavgift å andra sidan kan du få om du parkerat fel i så kallade inhägnade områden såsom parkeringsplatser eller parkeringshus. 

Beteendet som 8 av 10 stör sig på i trafiken

Ska du överklaga parkeringsboten? Då behöver du först betala avgiften. Foto: Janerik Henriksson/TT

Däckbyte på bilen? Då riskerar du saftiga böter

Så överklagar du p-boten

Om du fått en parkeringsbot utfärdad kan du överklaga det. Följande uppgifter finnas med i din överklagan:

  • Ärendenummer som står på den utfärdade boten.
  • Registreringsnummer på det fordon som avgiften utfärdats på.
  • Förklaring till varför du inte anser att boten är korrekt.
  • Dina kontaktuppgifter: Namn, telefonnummer och e-postadress. 
  • Eventuella bilagor såsom polisanmälan eller annat som kan styrka ditt ärende.

Då kan bilen få användningsförbud

Det finns dessutom några viktiga saker du måste känna till i händelse av att du råkat ut för böter. En av dem är att avgiften måste vara betald innan överklagan påbörjas. 

Enligt Transportstyrelsen ska nämligen inbetalningen av avgiften ha skett inom åtta dagar från det att utfärdandet på boten gjorts.

– Man ska betala även om man överklagar. Om man får rätt i sin överklagan betalas pengarna tillbaka, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret hos Stockholms stad till Nyheter24 och tillägger:

– Om man inte betalar riskerar man påminnelseavgifter och till slut att ärendet går till inkasso. Man är skyldig att betala till dess att ärendet är avgjort. 

En annan detalj du bör vara medveten om är i händelse av att du samlat på dig en rejäl mängd parkeringsböter. Då kan det nämligen utfärdas ett användningsförbud på bilen. 

Ett användningsförbud inträder:

  • Om fordonsägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda felparkeringsavgifter.
  • Om minst sex månader passerat sedan den senaste avgiften skulle ha betalats.

Förälder och bilnörd? Här är fem pojknamn med bil-tema

/
Bil
/