Många barn använder produkter som är framtagna för vuxna. Arkivbild.
Många barn använder produkter som är framtagna för vuxna. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Läkemedelsverket: Barn behöver inte rynkkräm

Barns hud behöver inte serum, peeling och rynkkrämer, slår Läkemedelsverket fast. De kan dessutom öka risken för allergier. Produkterna är utformade för vuxna och inte bedömda för den här målgruppen, säger utredaren Elmira Tavoosi.


Fakta: Tips till föräldrar

Låt barnet testa produkter i måttliga mängder och vid enstaka tillfällen. Det är naturligt att barn är nyfikna och vill testa produkter. Men barn behöver inte någon avancerad hudvård.

Uppmuntra barnet till att tvätta ansikte, kropp och hår regelbundet och hjälp ditt barn att skydda sig från solen med skugga, kläder och solkräm. Om huden är torr så behöver den återfuktas med en mjukgörande kräm. Välj gärna milda, parfymfria produkter anpassade för barn.

Kontakta vården för rådgivning om du har barn med exempelvis akne, eksem eller andra hudutslag.

Källa: Läkemedelsverket

Barn behöver tvätta ansikte, kropp och hår regelbundet och skydda sig mot solen med skugga, kläder och solkräm. Torr hud kan behöva återfuktas med mild mjukgörande kräm. Någon annan hudvård behövs inte, understryker Läkemedelsverket.

Trots det är det flera barn som använder avancerad hudvård, något som krupit långt ner i åldrarna. Hudvårdsprodukterna har säkerhetsbedömts för vuxna, men inte för barn.

De är dessutom bedömda var och en för sig, men många använder en hel serie i en hudvårdsrutin.

— Riskerna med kombinationseffekten av alla de här produkterna vet man inget om, säger Elmira Tavoosi, som utreder kosmetiska produkter på myndigheten.

Läkemedelsverket pekar framför allt på risken för allergier som annars inte uppstått.

— Vi vet att risken ökar ju yngre man är vid exponering, ju mer man använder, ju oftare och ju längre.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!