Ofta pratas det om plast på havsytan – men hundra gånger mer finns på havsbotten. Arkivbild.
Ofta pratas det om plast på havsytan – men hundra gånger mer finns på havsbotten. Arkivbild. - Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.


Fakta: Större plastskräp

Studien har tittat på makroplaster, alltså större plastföremål som är synliga för ögat.

Med hjälp av framför allt videor filmade med undervattensdrönare 2020 skapade forskarna en modell för att beräkna mängden plast på havets botten. Forskarna kom fram till att mellan tre och elva miljoner ton vilar på havets botten, omkring hälften koncentrerat till kustnära områden.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Deep Sea Research.

Med hjälp av hundratals timmar filmat material från undervattensdrönare har forskarna skapat modeller som visar att mellan tre och elva miljoner ton plast vilar på havets botten.

— Det är allt från hinkar och fiskenät till engångsbestick, påsar och flaskor, säger Denise Hardesty, forskare vid australiska forskningsmyndigheten CSIRO, som gjort studien tillsammans med University of Toronto.

— Då pratar vi inte ens om de små plastbitarna, som kan ha brutits ned eller fastnat i sedimentet. Det här är bara de stora sakerna som kan observeras med kamera på de här farkosterna, fortsätter hon.

Hundratals timmar av video filmat av drönare har analyserats.

Mer på botten

Tidigare har mest fokus legat på de enorma mängder plast som nästintill bildat små öar som flyter runt i havet. Mängden till trots är det uppemot hundra gånger så mycket som vilar på botten.

— De är ju inte riktigt öar som man kan gå på, det är missledande beskrivet av medier, utan mer som en soppa. Men det finns mycket mer på havets botten än som flyter runt på ytan, säger Hardesty.

Denise Hardesty har studerat plastföroreningar i havet i mer än 15 år. Arkivbild.

Stäng kranen

Ungefär hälften av skräpet beräknas finnas i kustnära områden, grundare än 200 meter. Det är också områden som ofta har en hög biologisk mångfald och riskerar därmed att ställa till mer skada.

Hardesty menar att lösningen på problemet är att "stänga av kranen", alltså sätta stopp för den motsvarande lastbilslast av plast som varje minut hamnar i världens hav.

— Vi behöver ändra vår relation till plast, sätta ett pris på den och behandla det som en värdefull råvara i stället för som skräp.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!