'Den stora älgvandringen' har varje år miljontals visningar på SVT Play. Arkivbild.
'Den stora älgvandringen' har varje år miljontals visningar på SVT Play. Arkivbild. - Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Älgsändning lockar tusentals – ger "positiv känsla"

Ofta händer just ingenting. Men precis det är lite av poängen med SVT-succén om älgvandringen. Det passar den svenska folksjälen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.


“Tänk att vattenljud kan vara så avslappnande”.

Det var en av tusentals kommentarer i SVT:s chatt när “Den stora älgvandringen" drog i gång sin sjätte säsong natten till måndagen.

Kamerorna visar ett snötäckt landskap längs Ångermanälven. Ofta är det nästan helt stilla. Men så växlar bilden och plötsligt syns två storspovar på ett isflak. Eller en flock korpar som kalasar på utlagd mat.

"Så härligt att få följa även fåglarna denna vårmorgon", skriver någon i chatten.

— Det vi har lärt oss är att även om älgen är den röda tråden är det mycket annat som också ger tittarna en positiv känsla, säger projektledaren Johan Erhag.

— Jag tror att det finns ett behov som vi kanske känner av lite mer nu, när allt annat i sociala medier är väldigt snabbt och hetsigt.

"Speciell känsla"

När första älgen kommer är visserligen alltid ovisst.

SVT:s slow-tv-succé tycks dock inte påverkas så mycket av just antalet älgar. Även till synes händelselösa tv-bilder engagerar tittarna.

“Det är nåt speciellt med första dagen på älgvandringen. En speciell känsla. Förväntningarna ligger i luften, längtan är över och man vet att det blir en speciell tid framöver. Lite som första dagen på sommarlovet”, skriver signaturen Mazarin83 i SVT:s chatt.

Enligt Göran Ericsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), tycks det vara helhetsupplevelsen som lockar så många tittare.

— Det rör sig i naturens tempo. Det är lugnt, men man får också en möjlighet att ställa enkla frågor om djur och natur i chatten och få ett artigt svar, säger han.

— Dessutom tycker många att det är ganska häftigt att vi har något så pass okänt och unikt i Sverige.

Nytt för i år är att tv-programmet även sänds i Tyskland.

"Älgarna kommer"

Kamerorna som placerats ut i Kullberg utanför Junsele fångade i fjol 21 älgar när de simmade över älven.

Och älgarna kommer i år också, lovar Göran Ericsson.

Frågan är bara när.

— Älgarna kommer. Så ta det lugnt. De kommer när det är tillräckligt varmt. För de måste fram. De här älgkorna måste fram och föda sina kalvar, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!